Recensie: Het verhaal van de mens

Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Het prachtige boek Het verhaal van de mens biedt antwoorden!

Het verhaal van de mens gaat over u. Over onze voorouders. Over onze ontwikkeling. Schrijfster dr. Alice Roberts is er op een fantastische manier in geslaagd om onze lange geschiedenis – van de eerste organismen tot de moderne mens – in kaart te brengen. Ze heeft zich overduidelijk laten leiden door het motto ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’, want beeldmateriaal hoeft in het boek absoluut niet om voorrang te vechten. Het krijgt het gewoon. Met de mooiste reconstructies van mensachtigen, foto’s van opgravingen en prachtige infographics. Het zou ons niet verbazen als Het verhaal van de mens zomaar het mooiste wetenschappelijke boek van 2012 gaat worden.

Opgravingen
Misschien denkt u de geschiedenis van de mens al aardig te kennen. Toch bevat het boek ongetwijfeld nog wel wat nieuwe informatie. Zo krijgt u een kijkje achter de schermen: hoe vinden opgravingen plaats? En hoe kan een fossiel ons meer vertellen over de tijd waarin het leefde? En hoe kan op basis van enkele botjes een gedetailleerde reconstructie worden gemaakt? Aan de hand van heel veel foto’s legt Roberts het geduldig uit.

Nederlands tintje

Het verhaal van de mens heeft ook een Nederlands tintje. De vele prachtige reconstructies van mensachtigen zijn van de hand van Adrie en Alfons Kennis. De tweelingbroers hebben al heel wat mensapen en mensachtigen gereconstrueerd. Misschien kent u één van hun bekendste reconstructies wel: ijsman Ötzi.

Onze voorouders
Apen en mensachtigen eisen hun plekje op onze stamboom op en worden daarna uitgebreid (en wederom met vele prachtige beelden) aan u voorgesteld. Fossiele resten die vaak al miljoenen jaren oud zijn, komen dankzij nauwgezette reconstructies tot leven. En aan de hand van grote tekeningen gunt Roberts ons een kijkje in het leven van de mensapen en mensachtigen. Wie zo door het boek heen bladert, krijgt niet alleen een goed beeld van al die mensachtigen op zichzelf, maar ook van de ontwikkeling die uiteindelijk leidde tot de moderne mens.

Verrassing
Sommige mensachtigen in het boek komen u ongetwijfeld bekend voor. De Neanderthaler bijvoorbeeld. En misschien de Homo habilis (letterlijk: handige mens), Homo erectus en de Homo floresiensis (een kleine mensensoort op het eilandje Flores, Indonesië) ook wel. Maar u komt tussen al die voorouders ook nog genoeg verrassingen tegen.

Het boek 'Het verhaal van de mens' is geschreven door dr. Alice Roberts. Ze is arts, osteoarcheoloog, antropoloog en anatoom. Ook presenteerde ze diverse programma's voor de BBC .
Kunst
Ook de ontwikkeling van de moderne mens speelt een belangrijk rol in het boek. Zo komt de reis uit Afrika aan bod net als gereedschappen, sieraden, tekeningen en bouwwerken die onze voorouders achterlieten. En ook de overstap van jagen en verzamelen op het boerenleven mag niet ontbreken. Het boek schetst zo een prachtig beeld van de vele stappen die onze soort doormaakte. Van de eerste stenen gereedschappen tot de machtige bouwwerken van de Egyptenaren.

Bijzonder
Op zo’n 243 pagina’s geeft Roberts ons met zo’n 800 afbeeldingen, aangevuld met duidelijke teksten een verrassend compleet beeld van onze herkomst. Het is ook een indrukwekkend beeld. Want de ontwikkeling die onze soort in al die miljoenen jaren tijd heeft doorgemaakt is toch wel heel bijzonder.

Het verhaal van de mens verdient een plekje in de boekenkast van elke nieuwsgierige geest. Bent u er ook één? Bestel het boek dan hier!

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door José-manuel Benitos (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd