Wintertijd niet goed voor onze gezondheid

Het is beter om de klok in de nacht van zaterdag op zondag onaangeroerd te laten tikken en de zomertijd hoog in het vaandel te houden. Dat concludeert onderzoeker Mayer Hillman. Gedurende de zomertijd is het aantal uren dat we in daglicht door kunnen brengen groter en zijn we meer buiten te vinden. En dat is een goede zaak.

Hillman meent dat we de zomertijd moeten blijven handhaven en in het voorjaar de klok gewoon nog een uurtje vooruit moeten zetten. Daardoor neemt het aantal uren dat we in het daglicht doorbrengen toe en dat is goed voor onze gezondheid en het welzijn. We kunnen vaker buiten in beweging zijn en meer daglicht zorgt ervoor dat we ons energieker en vrolijker voelen.

Donker
Volgens Hillman zijn mensen op dit moment over het hele jaar genomen maar één of twee ochtenduren wakker. En van de tien tot elf uren die samen de middag en avond vormen, brengen de mensen het grootste deel in het donker of kunstlicht door.

300 uur
Wanneer we het dagelijkse ritme van volwassenen en kinderen in ogenschouw nemen, gooit de wintertijd eigenlijk alle mogelijkheden om buiten actief bezig te zijn en meer daglicht te ervaren overhoop, zo meent Hillman. Volgens de onderzoeker zou het handhaven van de zomertijd ervoor zorgen dat volwassenen 300 uren meer daglicht per jaar meekrijgen. Voor kinderen gaat het om 200 uren.

De kleine aanpassing is van grote betekenis, zo voorspelt Hillman. Het aantal mensen met overgewicht, maar ook het aantal patiënten dat lijdt aan neerslachtigheid en een tekort aan energie zou teruglopen. “Het moet zeldzaam zijn om iets te vinden dat de gezondheid en het welzijn van bijna iedereen verbetert en dat ook nog gratis is,” weet Hillman. “Maar hier hebben we het.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd