WISE brengt viertal foto’s uit

Sinds WISE op 14 januari begon met het fotograferen van het heelal, stuurde hij al meer dan 250.000 ruwe infraroodfoto’s naar de aarde. Om een indruk te krijgen van wat WISE ziet, heeft NASA vier van die foto’s officieel uitgebracht. Dankzij de foto’s kunnen wetenschappers nog meer te weten komen over het heelal.

De komeet C/2007 Q3 (boven) werd in 2007 ontdekt door Australische waarnemers. De komeet naderde de zon op 7 oktober 2009 op een afstand van 2,25 astronomische eenheden (2,25 keer de afstand aarde-zon). Nu verlaat de komeet de warme regio rondom de zon. De komeet oogt rood, omdat hij tien keer kouder is dan de achtergrondsterren. Koudere objecten geven hun licht af in koudere golflengten. De foto werd gemaakt op 10 januari 2010.

In stervormingsgebied NGC 3603 (boven) worden veel nieuwe sterren geboren. De Hubble telescoop fotografeerde ooit het centrum van deze nevel. De WISE-telescoop fotografeert een gebied dat 2.500 groter is. Daarom laat WISE zien wat voor effecten de stellaire kraamkamer heeft op de omgeving. NGC 3603 bevindt zich dicht bij de aarde en is daarom een goed object om te bestuderen.

Het Andromedastelsel (boven) is één van de bekendste sterrenstelsels. Het mozaïek – gemaakt door WISE – bedekt een gebied groter dan honderd volle manen. Twee foto’s zijn gecombineerd om de blauwe volwassen sterren en het rode hete stof weer te geven. Het stof wordt verhit door jonge, massieve sterren. Andromedastelsel is het grootste buurstelsel van ons melkwegstelsel. Ooit zal het Andromedastelsel samensmelten met de Melkweg, maar deze gebeurtenis vindt pas over miljarden jaren plaats.

Het Fornax cluster (boven) is een groep van sterrenstelsels. Het cluster wordt gedomineerd door NGC 1399, een groot sterrenstelsel die bijna alleen maar uit oude sterren bestaat. Een opvallend sterrenstelsel op deze foto is NGC 1365. De heldere spiraalarmen zijn duidelijk zichtbaar. Het cluster is honderd miljoen lichtjaar van ons verwijderd. Het licht dat wij op deze foto zien is dus honderd miljoen jaar oud. Toen het licht honderd miljoen jaar geleden vertrok, liepen dinosauriërs op de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd