WISE legt puffende ster vast

De Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) heeft een bijzondere foto gemaakt van iets wat op een afstandje nog het meest van een kwal weg heeft. Het gaat om uitgestoten materiaal van de V385 Carinae. Deze ster puft momenteel materiaal uit. Dat resulteert in de fraaie ring die zo aan de kwal doet denken.

V385 Carinae bevindt zich op 16.000 lichtjaar van de aarde en heeft een diameter die achttien keer zo lang is als die van de zon. Ook geeft de ster een miljoen keer meer licht en is deze 35 keer zo massief als de zon. “Krachtige sterren als deze branden snel op en leiden korte levens van slechts enkele miljoenen jaren,” meldt NASA. “Naarmate ze ouder worden, blazen ze steeds meer zware atomen uit.”

Ultraviolet
En dat levert dit spectaculaire plaatje op. “Astronomen speculeren dat dit infrarode licht voortkomt uit zuurstofatomen die door de ultraviolette straling van de ster enkele van hun elektronen zijn kwijtgeraakt. Wanneer de elektronen weer samenkomen met de zuurstofatomen ontstaat licht dat WISE kan opsporen.”

Het groene licht op de foto is stof. De blauwe stippen zijn sterren in ons melkwegstelsel.

Ontdekkingen
WISE werkt op een hoogte van 525 kilometer en maakt elke elf seconden een foto. Aan het eind van de missie moet de telescoop anderhalf miljoen foto’s hebben gemaakt. NASA verwacht daarop genoeg ontdekkingen te kunnen doen: asteroïden, sterrenstelsels en verborgen objecten, niets ontsnapt aan de lens van WISE.

Dat heeft de afgelopen maanden al mooie kiekjes opgeleverd. Bijvoorbeeld deze van de Andromedanevel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd