WMO voorspelt: 60 procent kans op La Niña

De temperaturen blijven echter aan de hoge kant.

We zouden dit jaar weleens te maken kunnen gaan krijgen met een La Niña. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Volgens onderzoekers bestaat er een kans van 60 procent dat dit natuurverschijnsel tussen september en november acte de présence geeft. En dat zal in veel delen van de wereld voor overlast gaan zorgen.

La Niña
La Niña is anders dan El Niño. El Niño is eigenlijk niets anders dan een periodieke opwarming van oceaanwater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. En het is een behoorlijke opwarming: soms is het water aan het oppervlak tijdens El Niño tot wel drie graden Celsius warmer dan normaal. El Niño heeft dan ook doorgaans een opwarmende invloed op de temperatuur op aarde. La Niña heeft fysisch gezien het tegenovergestelde effect. Het brengt juist verkoeling in het Pacifische en Atlantische gebied.

Meer over El Niño en La Niña

El Niño kan het weer wereldwijd sterk beïnvloeden. Sommige gebieden krijgen te maken met extreme droogte en/of warmte. Andere gebieden kampen weer met overmatig veel regen. El Niño’s keren met regelmaat terug – eens in de twee tot zeven jaar. Hoewel het natuurlijke fenomenen zijn, worden hun effecten nu versterkt door de opwarming van de aarde. Een La Niña doet eigenlijk het tegenovergestelde en zorgt ervoor dat warm water zich bij de kust verzamelt. Dit warme water verdampt en komt als regen weer naar beneden. De laatste La Niña deed zich voor in 2017 – 2018. Het was een kortstondige, zwak tot matige gebeurtenis die begon in november 2017 en in 2018 verviel.

In de oostelijke tropische Stille Oceaan worden nu ondergemiddelde zeetemperaturen voorspeld, die mogelijk vóór het vierde kwartaal van 2020 op een La Niña zullen uitmonden. Hoewel een La Niña vaak juist een verkoelend effect heeft op de temperatuur van de aarde, zal dat dit jaar echter anders zijn. Verwacht wordt dat bovengemiddelde temperaturen namelijk de overhand zullen hebben. “Zelfs als er een La Niña op het toneel verschijnt, zal het bijhorende verkoelende effect niet voldoende zijn om de impact van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering te compenseren,” aldus secretaris-generaal van de WMO Petteri Taalas.

Warm jaar
Hoewel het jaar nog niet om is, ligt 2020 op schema om één van de warmste jaren ooit te worden. Januari ging al meteen de boeken in als de warmste januari ooit gemeten. En ook in juni werden ongekend hoge temperaturen aangetikt. Extreem weer, variërend van verzengende temperaturen en bosbranden tot verwoestende overstromingen en hittegolven op zee passeerden al de revue. “Dit is grotendeels het resultaat van broeikasgassen en niet van natuurlijk voorkomende klimaatfactoren,” benadrukt Taalas.

Verwachting
De verwachting is dat de temperaturen aan het zeeoppervlak tussen september en november voor een groot deel van de wereld bovengemiddeld zullen zijn. Dit zal de temperaturen op het land dan ook behoorlijk kunnen beïnvloeden. “Het is onwaarschijnlijk dat we boven landgebieden ondergemiddelde temperaturen zullen ervaren,” vertelt Taalas. “De kans op bovennormale temperaturen is vele malen groter.”

Overlast
Naar aanleiding van modelvoorspellingen wijzen experts nu op een kans van 60 procent dat zich binnenkort een La Niña zal ontwikkelen. Vervolgens neemt deze kans later in het jaar af, tot 55 procent voor de periode tussen december 2020 en februari 2021. Mocht de voorspelde La Niña inderdaad acte de présence geven, dan kan dit in verschillende delen van de wereld voor behoorlijk wat overlast gaan zorgen. La Niña vergroot namelijk de kans op tropische stormen en orkanen. Hoe de La Niña zich dit jaar zal ontpoppen? Onderzoekers voorspellen dat Zuidelijk Afrika, de westelijke en zuidoostelijke Stille Oceaan en centraal Noord-Amerika het met weinig regenval moeten stellen dat ver uit komt onder het normale gemiddelde. Omgekeerd moeten Zuid- en Zuidoost-Azië en delen van Australië zich opmaken voor extreem veel regenval.

Dat het in Australië waarschijnlijk een stuk natter beloofd te worden, is goed nieuws. Eerder dit jaar werd Australië namelijk getroffen door alles verwoestende bosbranden die diepe littekens hebben achtergelaten. Verkoeling en regenval kan het continent dus wel gebruiken.

Bronmateriaal

"La Niña likely, but temperatures set to remain high" - WMO (via Scimex)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Free-Photos via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd