Wolken op Titan veranderen door wisselende seizoenen

Op aarde zijn we blij als een ijskoude winter of een hete zomer voorbij is. Stel, we woonden met z’n allen op Titan, dan hadden we nog meer reden om te klagen. Een seizoen op de maan van Saturnus duurt maar liefst zeven aardse jaren. Wetenschappers hielden de afgelopen jaren de atmosfeer van de maan goed in de gaten en vonden bijzondere veranderingen.

“De afgelopen zes jaar zagen we verschillende soorten wolken ontstaan op Titan: grote wolken boven de noordpool, een smalle wolkenband boven het zuidelijk halfrond en schapenwolkjes boven de evenaar”, zegt Sébastien Rodriguez van de universiteit van Parijs. “Toch veranderen de wolken naarmate een seizoen verstrijkt. Op dit moment zijn de wolken boven de zuidpool verdwenen. De wolken boven de noordpool vervagen langzaam.”

In 2009 is de lente begonnen op het noordelijk halfrond. Dit heeft invloed op de vorming van methaan- en ethaanwolken in de atmosfeer van Titan. Ondertussen stromen de gegevens van het VIMS-instrument van de Cassini-ruimtesonde binnen. Deze sonde draait in een baan om de ringenplaneet en vliegt regelmatig langs Titan.

Wetenschappers kunnen nog een tijdje doorgaan met het observeren van Titan en het analyseren van gegevens. De Cassini-ruimtesonde blijft nog tot mei 2017 actief. Dan begint de noordelijke zomer. Een jaar op Titan duurt dertig aardse jaren. Dit komt omdat de moederplaneet Saturnus verder van de zon verwijderd is dan de aarde en langer over een rondje om de ster doet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd