Wolven blijken veel aardiger te zijn dan honden in touchscreen experiment

Wolven drukken vaker met hun snuit op het touchscreen om hun soortgenoot van wat lekkers te voorzien.

Wie van de twee is pro-socialer; de hond of de wolf? Met die vraag gingen onderzoekers in een nieuwe studie aan de slag. Sommige wetenschappers veronderstellen namelijk dat honden socialer zijn dan hun wilde verwanten, omdat honden duizenden jaren zij aan zij met mensen hebben geleefd. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Pro-sociaal
Pro-sociaal gedrag is is een vrijwillige actie bedoeld om een ander te helpen, zonder dat het de helpende zelf direct voordeel oplevert. Dit gedrag is erg belangrijk voor de samenwerking. En aangezien wolven veel moeten samenwerken, zou het niet verwonderlijk zijn als juist wolven pro-socialer zijn dan honden. Hoewel veel verschillende en tegenstrijdige hypotheses de ronde doen, besloten onderzoekers in een nieuwe studie de proef op de som te nemen. Welke van de twee – de hond of de wolf – is gewilliger om lekkers uit te delen?

Touchscreen
De onderzoekers observeerden negen wolven en zes honden die in roedels in het Wolf Science Centre leven. Ze trainden elk dier om met hun snuit op het ‘geef’-symbool te drukken dat op een touchscreen verscheen. Het gevolg hiervan was helder: als je die knop induwt, krijgt het dier in het aangrenzende hok – dat door een traliehek te zien is – wat lekkers.

Wolfen uit het experiment. Afbeelding: Dale et al., 2019

Wolf vs hond
Tijdens meerdere experimenten kwamen onderzoekers erachter dat de wolven aanzienlijk vaker voedsel uitdeelden aan het aangrenzende hok als hierin soortgenoot bevond. Ook blijkt dat wolven liever lekkers uitdelen aan soortgenoten van hun eigen roedel, dan aan een wolf van een andere roedel. Echter maakten twee vriendelijke wolven daar een uitzondering op en drukten met hun snuit veelvuldig op het ‘geef’-symbool bij elke wolf die in het aangrenzende hok werd gestopt. Honden waren daarentegen wat minder gul voor hun soortgenoten en deelden minder vaak lekkers uit.

Aangezien beide soorten opgegroeid zijn onder dezelfde omstandigheden, suggereren de bevindingen dat wolven pro-socialer zijn dan hun gedomesticeerde verwanten. Het betekent dat pro-sociaal gedrag in honden voortkomt uit een eigenschap overgenomen van hun voorouders. “Onze studie toont aan dat de domesticatie van honden ze niet noodzakelijkerwijs pro-sociaal maakte,” zegt onderzoeker Rachel Dale. “Tolerantie en vrijgevigheid jegens de roedel dragen bij aan een goede samenwerking, zoals te zien is in wolven.”

Bronmateriaal

"Wolves more prosocial than pack dogs in touchscreen experiment" -

Afbeelding bovenaan dit artikel: Rachel Dale, 2019

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd