Wond Ötzi bevat oudste bloed ooit gevonden

Wetenschappers hebben in wonden van Ötzi de oudste rode bloedcellen ooit ontdekt. Een heel bijzondere vondst.

Ötzi is de laatste jaren aan heel wat grondige onderzoeken onderworpen. Maar bloed: dat konden de wetenschappers maar niet vinden. Zo bestudeerden ze bijvoorbeeld de aorta van Ötzi, zonder resultaat. Met behulp van nanotechnologie is het nu echter toch gelukt om sporen van bloed te vinden en wel in de wonden van de bekende IJsman.

Wond
“Tot op heden was er altijd onzekerheid over hoe lang bloed kon overleven,” vertelt onderzoeker Albert Zink. “Laat staan dat we wisten hoe bloedcellen uit de kopertijd er uit zouden zien.” De onderzoekers gebruikten een bijzondere microscoop om weefsel uit de wond van Ötzi te onderzoeken. De wond had de ijsman opgelopen nadat hij door een pijl was geraakt. De microscoop maakte een 3D-beeld van het oppervlak en de onderzoekers zagen plots een afbeelding van rode bloedcellen ontstaan. De cellen hadden de vorm van een donut en zagen er dus precies hetzelfde uit als de bloedcellen die u vandaag de dag in uw lichaam heeft.

WIST U DAT…

…Ötzi zijn buik op het moment van overlijden goed vol had zitten? En dat de IJsman moest leven met lactose-intolerantie?

Oudste
Om er zeker van te zijn dat het echt een rode bloedcel was, bestudeerden de onderzoekers de moleculen waaruit de bloedcel was opgebouwd. Na dat onderzoek was er geen twijfel meer mogelijk: dit was bloed. En dat maakt de vondst wel heel bijzonder. De bloedcellen zijn zeker 5300 jaar oud en het bloed is dan ook veruit het oudste bloed dat wetenschappers ooit hebben teruggevonden.

Niet direct dood
En aan de hand van het bloed konden de wetenschappers zelfs een klein mysterie dat Ötzi omringt, oplossen. Ze ontdekten namelijk fibrine, een eiwit dat ervoor zorgt dat bloed stolt. “Omdat fibrine voorkomt in nieuwe wonden en daarna weer verdwijnt, kan de theorie dat Ötzi direct nadat hij door de pijl werd verwond, stierf, niet overeind blijven.”

Het onderzoek van de wetenschappers is niet alleen interessant voor historici. Ook in de huidige tijd kunnen we er ons voordeel mee doen. Zo is het tot op heden heel lastig gebleken om vast te stellen hoe lang bloed al op een plaats delict ligt. Met de techniek die de wetenschappers op Ötzi hebben losgelaten, is het wellicht mogelijk om dat toch te achterhalen.

Bronmateriaal

"Ötzi’s blood detected" - Eurac.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door 'EM Unit, UCL Medical School, Royal Free Campus (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd