Wormachtige parasiet ontdekt in mummies

De parasitaire worm Schistosoma mansoni besmet jaarlijks 210 miljoen mensen. De worm is niet alleen tegenwoordig een lastpak, maar was dit vroeger ook. Wetenschappers hebben de wormachtige parasiet namelijk in oude mummies gevonden.

De worm bevindt zich in water en kan daar de lichamen van mensen binnendringen. In een mensenlichaam legt de worm eitjes om vervolgens te ontsnappen via urine of poep. De eitjes kunnen uitkomen, waarna de jonge wormpjes op zoek gaan naar een gastheer. Meestal is dit een zoetwaterslak. Als de wormpjes groot genoeg zijn, dan verlaten ze de slak om ergens anders eitjes te leggen. De cyclus begint weer opnieuw.

De worm kan de infectie schistosomiasis veroorzaken. Wanneer er geen actie wordt ondernomen, kan de infectie de lever, milt, longen, blaas en darmen aantasten. Levensgevaarlijk is de infectie in de meeste gevallen niet.

Wetenschappers hebben analyses uitgevoerd op de huid van mummies uit Nubië. Nubië was van het jaar 250 tot 1400 een onafhankelijk koninkrijk. Tegenwoordig maakt het gebied deel uit van Soedan. De onderzoekers troffen sporen van schistosomiasis aan. Dit betekent dat de worm honderden jaren geleden al actief mensen besmette.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd