Gaan we via wormgaten berichten sturen naar de toekomst?

wormgat

Fysicus Luke Butcher van de universiteit van Cambridge beweert in een paper dat sommige typen wormgaten lang genoeg open blijven om licht doorheen te sturen. Als dit daadwerkelijk klopt, dan is het mogelijk om berichten naar het heden of verleden te sturen.

Stukje afsnijden

Einstein stelt dus dat het niet mogelijk is om sneller dan het licht van A naar B te reizen. Maar wat nu als er een kortere route is tussen A en B? Wat nu als we een stukje af kunnen snijden? Sommige fysici denken dat er zo’n kortere route is. Ze noemen het ook wel een wormgat, een gat in de driedimensionale ruimte. Stel: je wil van A naar B reizen (en er is geen wormgat), dan wordt dat een hele lange reis (de rode lijn). Maar met het wormgat wordt die reis aanzienlijk korter (blauwe lijn). Effectief gezien ga je als je gebruik maakt van het wormgat sneller dan het licht, omdat je de hele grote afstand in hele korte tijd aflegt.

Wormgaten. Er wordt druk over geschreven, maar er is er nog nooit eentje gevonden. Fysici denken dat wanneer deeltjes verstrengeld raken, dat er dan een wormgat ontstaat. Deeltjes passen zich aan elkaar aan, ook al bedraagt de afstand vele lichtjaren. Er is dus blijkbaar een mechanisme dat ervoor zorgt dat de deeltjes zich aanpassen. Mogelijk zijn ze via een wormgat met elkaar verbonden.

Negatieve energie
Een tunnel door de ruimtetijd bestaat maar heel kort. Dit zou verklaren waarom we er nog nooit ééntje hebben waargenomen. Het is dus niet mogelijk om een ruimteschip door een wormgat te sturen. Wellicht dat het mogelijk is om een lichtdeeltje (een foton) door het wormgat te sturen, maar dan moet een wormgat open blijven. Dit kan door gebruik te maken van negatieve energie, zo suggereerde fysicus Kip Thorne in 1988. Dit Casimir-effect is echter lastig te bewerkstelligen in een wormgat.

In een nieuw paper beweert Butcher dat wanneer een wormgat veel langer is dan zijn breedte, dat de aanwezige negatieve energie genoeg is om het wormgat iets langer open te houden. In dat geval kan er een foton afgevuurd worden.

Blijf dromen
Het blijft natuurlijk allemaal heel theoretisch. Wetenschappers weten nog heel weinig over wormgaten. Mogelijk verandert de foton tijdens de reis door het wormgat, waardoor het onherkenbaar is aan de andere kant. Of wellicht overleeft de foton de reis niet. Het paper biedt vooral hoop voor fysici om niet te stoppen met filosoferen over wormgaten. Ooit gaan we deze tunnels gebruiken als een manier om te communiceren met onze achterachterachterkleinkinderen. Of slagen we er ooit in om wormgaten te gebruiken als transportmiddel? Blijf dromen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd