Y-chromosomen van mensen en apen lijken niet op elkaar

 BIOLOGIE  Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het Y-chromosoom van mensen en chimpansees heel erg verschillen. De onderzoekers verbazen zich erover dat het chromosoom zo snel evolueert. In zes miljoen jaar tijd is een chimpansee een kwart tot een helft van de menselijke genen in het Y-chromosoom kwijtgeraakt. Hoe is dit mogelijk?

“Het gebied van het Y-chromosoom dat het snelst evolueert is verantwoordelijk voor de productie van sperma”, legt onderzoeker Jennifer Hughes uit. “De rest van het Y-chromosoom evolueert gelijk aan de rest van de genen, alleen dan een beetje sneller.”

Wat is er aan de hand met het Y-chromosoom? Verliezen chimpansees genen? Of sterven de genen bij deze dieren gewoon af. “Nee hoor”, zegt Hughes. “Je kunt het vergelijken met een mens die in een huis leeft. Een mens kan er namelijk voor kiezen om het huis te verbouwen of te renoveren.”

Wetenschappers denken dat het grote verschil tussen het Y-chromosoom van een aap en het Y-chromosoom van een mens te maken heeft met het paringsgedrag. Een chimpanseevrouwtje doet het vaak met verschillende mannen. Hoe beter de spermakwaliteit van een mannelijke chimpansee is; hoe hoger de kans dat hij het vrouwtje bevrucht. De competitie onder mannelijke chimpansees is veel extremer dan de competitie onder mannelijke mensen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd