Zandduinen op Mars veranderen met de seizoenen mee

ijs op mars

Met elk seizoen ziet ons land er weer anders uit. En dat geldt ook voor Mars, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De zandduinen hier veranderen mee met de seizoenen.

Waarnemingen van de Mars Reconnaissance Orbiter tonen aan dat de zandduinen op noordelijk Mars veranderen als het lente wordt en de winterdeken van bevroren koolstofdioxide opwarmt. De onderzijde van de winterdeken – die in contact staat met de opwarmende grond – begint te smelten. De bovenzijde blijft nog even bevroren en dus komt gesmolten koolstofdioxide gevangen te zitten tussen bevroren koolstofdioxide en de grond.

Die druk loopt steeds verder op. Totdat de gassen een ontsnappingsmogelijkheid zien en naar buiten vliegen. Daarbij nemen ze zand mee naar buiten. Dit zand vormt donkere strepen op de ijslaag. Wanneer dit ijs echter verdwijnt – nog voor de winter weer aanbreekt – verdwijnen ook de strepen weer. En dan begint het allemaal weer van voren af aan: op de duinen vormt zich ijs, de onderlaag smelt, het gas wil weg, etc.

“Het is een verbazingwekkend dynamisch proces,” vertelt onderzoeker Candice Hansen. Onderzoekers dachten lang dat de meest recente veranderingen op Mars miljarden jaren geleden plaatsvonden. Maar het bewijs voor veel recentere veranderingen op Mars, stapelt zich op.

Op het zuidelijk halfrond van Mars ontstaan deze 'spinnen' wanneer gas aan het ijs ontsnapt. Hoewel het proces vergelijkbaar is met dat op het noordelijk halfrond levert dit hele andere structuren op. Dat  heeft onder meer te maken met verschillen in ondergrond. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.
Op het zuidelijk halfrond van Mars ontstaan deze ‘spinnen’ wanneer gas aan het ijs ontsnapt. Hoewel het proces vergelijkbaar is met dat op het noordelijk halfrond levert dit hele andere structuren op. Dat heeft onder meer te maken met verschillen in ondergrond. Foto: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona.

Bronmateriaal

"Thawing 'Dry Ice' Drives Groovy Action on Mars" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd