Zee-ijs in Arctisch gebied lijkt alle records te breken

zeeijs1

Het lijkt erop dat het zee-ijs in het Arctische gebied zijn maximale omvang heeft bereikt. En dat zou een nieuw record zijn: nog nooit was er tijdens het maximum zo weinig zee-ijs in dit gebied te vinden.

Op 25 februari heeft het zee-ijs in het Arctische gebied waarschijnlijk zijn maximale omvang bereikt. De temperaturen in het gebied lopen naar de zomer toe langzaam op en het zee-ijs begint weer te smelten. Op 25 februari was er in het Arctische gebied 14,54 miljoen vierkante kilometer zee-ijs te vinden. En dat is een record. Nog nooit zagen satellieten tijdens het maximum zo weinig zee-ijs in dit gebied. De maximale omvang van het zee-ijs ligt 1,1 miljoen vierkante kilometer onder de gemiddelde omvang die tussen 1981 en 2010 werd gemeten. En 130.000 vierkante kilometer onder het vorige laagste maximum (2011).

Vroeg
Ook is het maximum dit jaar relatief vroeg bereikt: zo’n 15 dagen eerder dan gemiddeld tussen 1981 en 2010 het geval was. De datum waarop het zee-ijs zijn maximale omvang bereikt, is echter van nature wisselend. Soms valt het maximum heel vroeg (24 februari in 1996) en soms heel laat (2 april in 2010).

De hoeveelheid zee-ijs op 25 februari. De oranje lijn laat de gemiddelde hoeveelheid zee-ijs tussen 1981 en 2010 zien. Afbeelding: National Snow and Ice Data Center.
De hoeveelheid zee-ijs op 25 februari. De oranje lijn laat de gemiddelde hoeveelheid zee-ijs tussen 1981 en 2010 zien. Afbeelding: National Snow and Ice Data Center.

Slag om de arm
De onderzoekers houden nog een kleine slag om de arm. Zo is het mogelijk dat de hoeveelheid zee-ijs op sommige plekken de komende twee tot drie weken nog ietsje toeneemt. Maar – zo benadrukken ze – het is onwaarschijnlijk dat er nog zoveel aangroei plaatsvindt, dat de totale omvang zee-ijs ergens in de komende weken groter is dan de totale omvang op 25 februari was.

Weer
Tijdens de winter in het Arctische gebied nam de hoeveelheid zee-ijs met 9,91 miljoen vierkante kilometer toe. Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen er een recordbrekende groei werd gemeten. Hoe is dat te verklaren? Grotendeels door het weer. In de maand februari was het in het gebied door toedoen van een iets afwijkende straalstroom vrij warm. De straalstroom in kwestie lag iets noordelijker dan normaal, waardoor warme lucht zich ook verder naar het noorden verplaatste.

Naar verwachting kunnen onderzoekers begin april met definitieve cijfers komen. Dan zal ook moeten blijken of het maximum daadwerkelijk op 25 februari bereikt werd en of het inderdaad een nieuw record is.

Bronmateriaal

"Arctic sea ice reaches lowest maximum extent on record" - NSIDC.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door National Snow and Ice Data Center.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd