Zeeolifant legt 28.968 kilometer af

Mensen zijn er getuige van geweest hoe een jonge zeeolifant in nog geen jaar tijd bijna 30.000 kilometers maakte.

Medewerkers van de Wildlife Conservation Society gaven een zeeolifant een zendertje mee toen deze het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika verliet. Elke keer als hij aan het oppervlak kwam om adem te halen, verzond het zendertje een signaal. Zo kon de zeeolifant op de voet worden gevolgd.

Jackson
In zo’n elf maanden tijd legde de zeeolifant – die de naam Jackson heeft gekregen – heel wat kilometers af. Eerst zwom hij 1600 kilometer richting het noorden. Daarna 640 kilometer naar het westen en nog eens 161 kilometer naar het zuiden. Zijn route lijkt wat onlogisch, maar de zeeolifant maakte heel wat extra kilometers om aan voedsel te komen.

Bescherming
De mensen die Jackson volgden, zijn blij met de resultaten. Het geeft ze een goed beeld van de reis die zeeolifanten afleggen en de gebieden waar ze graag komen. Aan de hand daarvan is het bijvoorbeeld gemakkelijker om vast te stellen welke gebieden beschermd moeten worden.

De zeeolifant is een enorm dier. Mannetjes kunnen wel zeven meter lang worden en 5000 kilo wegen. Op het moment gaat het goed met de zeeolifant: er zijn er naar schatting zo’n 175.000 van. Maar dat is wel eens anders geweest. Lang werd er op de dieren gejaagd en aan het begin van de vorige eeuw waren er nog maar twintig exemplaren over. Dat wil niet zeggen dat de zeeolifant nu geen gevaar meer te vrezen heeft: klimaatverandering, vervuiling en overbevissing zijn ook voor deze gigant een probleem.

Bronmateriaal

"Elephant Seal Tracked by WCS Travels 18,000 Miles" - WCS.org
"Elephant Seal" - WCS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tony Koloski (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd