Zeer lichte bruine dwerg ontdekt

Wetenschappers hebben een heel gezelschap bruine dwergen ontdekt. Eén daarvan is één van de lichtste bruine dwergen ooit.

De onderzoekers deden hun ontdekking met behulp van een telescoop in Chili en Hawaii. De ontdekte bruine dwergen maken deel uit van twee sterrenhopen: NGC 1333 (1000 lichtjaar van de aarde verwijderd) en de Rho Ophiuchi-sterrenhoop (400 lichtjaar van de aarde verwijderd).

Bijzonder
Met name sterrenhoop NGC 1333 is heel bijzonder. Hier komen opvallend veel bruine dwergen voor. Voor elke twee normale sterren in de sterrenhoop is hier ongeveer één bruine dwerg te vinden.

De ontdekte bruine dwergen in sterrenhoop NGC 1333 zijn in deze afbeelding met gele cirkels aangeduid. Het pijltje wijst naar het lichtste exemplaar. Afbeelding: SONYC Team / Subaru Telescope.

Licht
Veel van de ontdekte bruine dwergen zijn opvallend licht. Hun massa’s zijn ongeveer twintig keer zo groot als die van Jupiter. Er is zelfs één bruine dwerg bij met een massa van slechts zes Jupiters. Laatstgenoemde bruine dwerg gaat dan ook de boeken in als één van de lichtste bruine dwergen ooit ontdekt. “De massa is vergelijkbaar met die van gigantische planeten,” vertelt onderzoeker Aleks Scholz in een persbericht. “Hoe deze gevormd is, is een mysterie.”

WIST U DAT?

…WISE onlangs de koudste bruine dwerg ooit heeft gevonden?

De onderzoekers hopen mede door deze studie meer te weten te komen over hoe bruine dwergen precies tot stand komen. “Onze resultaten laten wederom zien dat objecten die niet veel groter zijn dan Jupiter op dezelfde manier kunnen ontstaan als sterren,” vertelt onderzoeker Ray Jayawardhana. “De natuur blijkt meerdere manieren te hebben om planetaire massa-objecten te produceren.”

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd