Zeer zeldzame sperweruil lokt vogelaars naar Zwolle

sperweruil

Een vogelaar heeft nabij een tankstation in Zwolle de zeer zeldzame sperweruil gespot en er zo voor gezorgd dat het hart van menig vogelaar harder ging kloppen. De sperweruil is namelijk tamelijk zeldzaam: sinds 1900 is deze nog maar drie keer in ons land gespot.

De vogelaars melden hun ontdekking op de site Waarneming.nl. De sperweruil – ook wel Surnia ulula genoemd – is er gespot nabij een tankstation waar inmiddels verschillende vogelaars enthousiast naar zijn afgereisd om een glimp van het zeer zeldzame uiltje op te vangen.

De uil die in Zwolle gespot is. Foto: © Gert Veurink (via Waarneming.nl).
De uil die in Zwolle gespot is. Foto: © Gert Veurink (via Waarneming.nl).
Sperwer
De uil heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij met zijn lange staart en stompe vleugels doet denken aan een sperwer. De vogel is tussen de 35 en 43 centimeter groot en zijn verenkleed is donkerbruin met lichte schouders en een licht achterhoofd. De uil heeft bovendien ‘een strenge blik’ zo is te lezen op de site van de Vogelbescherming.

Niet bedreigd
Hoewel de sperweruil sinds 1900 slechts enkele malen in Nederland gespot is, staat deze niet te boek als ‘bedreigd’. Onderzoekers weten niet goed hoeveel sperweruilen er nog zijn; ze leven doorgaans in afgelegen bossen. Maar omdat die bossen zelf niet bedreigd worden, zou ook de uil geen gevaar lopen.

Sperweruilen zijn in principe ongevaarlijk. Tenzij ze jongen hebben (tussen maart en juni) en zich bedreigd voelen. Dan kunnen ze indringers aanvallen.

De sperweruil in Zwolle. Foto: © Jaap Denee, via Waarneming.nl.
De sperweruil in Zwolle. Foto: © Jaap Denee, via Waarneming.nl.

Bronmateriaal

"Sperweruil" - Waarneming.nl
"Sperweruil" - Vogelbescherming.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Brian Gratwicke (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd