Zeespiegel Noordzee stijgt ruim 80 centimeter tot 2100

noordzee

Wetenschappers hebben de zeespiegelstijging voor Noord-Europa berekend. Zij beweren dat de stijging aanzienlijk groter gaat worden dan tot nu toe verwacht. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Climate Research.

De voorspelde zeespiegelstijging tot 2100.
De voorspelde zeespiegelstijging tot 2100.
De wetenschappers beweren dat de verhoging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer leidt tot opwarming van de aarde en een stijging van de zeespiegel. Er zijn grote regionale verschillen. Deens, Britse én Nederlandse wetenschappers van de TU Delft berekenden de verwachte zeespiegelstijging voor Noord-Europa. Ze gingen daarbij uit van het zogenoemd ‘business-as-usual’-scenario; de situatie waarbij er mondiaal geen beperkende maatregelen worden opgelegd om de CO2-uitstoot structureel te beperken.

Opvallend is dat de voorspelde zeespiegelstijging overeenkomt met voorspellingen van het IPCC en de Nederlandse Delta Commissie, namelijk tachtig centimeter rond het jaar 2100. Toch kan deze stijging nog hoger uitvallen. “We geven niet alleen een gemiddelde verwachte waarde, we geven ook aan wat de kans is dat de stijging hier van afwijkt”, zegt dr. Riccardo Riva van de TU Delft. “En dan blijkt uit onze berekeningen dat de kans dat de stijging veel groter wordt dan die tachtig centimeter, aanzienlijk is. We schatten nu bijvoorbeeld dat er vijf procent kans is dat de stijging groter wordt dan 1,7 meter. Met andere woorden: onze kansverdeling heeft een langere staart, richting een grotere stijging.”

Doggerland

Wist je dat er ooit een eiland in de Noordzee lag? Toen de zeespiegelstand extreem laag was in het vroeg Holoceen, verbond Doggerland het oosten van Engeland met Nederland. Ongeveer 11.000 jaar geleden was Doggerland een iets kleiner eiland geworden, maar nog steeds even groot als Wales. Waarschijnlijk is het eiland 8.200 geleden verdwenen door een vernietigende tsunami.

Het kan namelijk zo zijn dat het landijs op Antarctica instort, waardoor de stijging hoger uitvalt. Riva: “Ik moet er bij zeggen dat hierover nog veel wetenschappelijke discussie is. Dus hebben we een recente studie gebruikt die de verwachtingen van een groep experts op dit gebied zeer grondig heeft bekeken en gewogen. We nemen in onze kansberekeningen daarom ook enkele wat pessimistischere meningen over de situatie in Antarctica mee.”

En Nederland? De verwachting is dat het waterpeil voor de kust van Den Haag 83 centimeter stijgt. Den Helder krijgt te maken met een zeespiegelstijging van 84 centimeter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd