Zeewater niet best voor Japanse kernreactor

Het was een laatste redmiddel toen de reactor warmer en warmer werd: zeewater. Vele liters werden gebruikt om de reactor te koelen. En het zout baart deskundigen nu zorgen.

Het zeewater dat bij de reactor werd gegoten, is inmiddels door de extreme hitte verdampt. Wat overblijft is zout. Naar schatting zou zich nabij de reactor unit 1 zo’n 26 ton zout bevinden. In de grotere units 2 en 3 zou de hoeveelheid zout twee keer zo groot zijn.

Zorgwekkend
En dat is zorgwekkend, zo benadrukken deskundigen. Het zout kan zich vastklampen aan de splijtstofstaaf waardoor deze niet meer ontvankelijk is voor de koelende effecten van het water.

Verstopt
Bovendien kan het zout ervoor zorgen dat pijpen verstopt komen te zitten, waardoor het water helemaal niet meer op de plaats van bestemming aankomt. Opwarming zou dan het resultaat zijn. En dan zijn de Japanners weer terug bij af.

WAT VINDT U…

Gaten
Zout is niet best voor de apparatuur. De kans bestaat dat het chloride in het zout gaten gaat veroorzaken waaruit uiteindelijk gevaarlijke radioactieve stoffen kunnen ontsnappen.

Hoe de situatie zich gaat ontwikkelen en hoe groot het probleem van het zout is of gaat worden is onduidelijk. Maar volgens wetenschappers is het beter om het zout zo snel mogelijk te lozen. De pijpen moeten met zoet water worden doorgespoeld om problemen te voorkomen. Het lijkt erop dat de Japanners dat ook beseffen: er wordt hard gewerkt om de pompen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Kevin Dooley (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd