Zeldzame aardmetalen op bodem van de Grote Oceaan ontdekt

Japan heeft een grote hoeveelheid zeldzame aardmetalen gevonden op de bodem van de Grote Oceaan. Deze metalen kunnen gebruikt worden om gadgets en hightechapparaten te maken, zoals LED-televisies en smartphones.

De Japanse geologen vermoeden dat er op de bodem van de Grote Oceaan honderd miljard ton aan zeldzame aardmetalen ligt. Dit betekent dat één vierkante kilometer bodem voldoende zeldzame aardmetalen heeft om in één vijfde van de jaarlijkse consumptie te voorzien. Op dit moment produceert China 97% van alle zeldzame aardmetalen.

De zeldzame metalen zijn gevonden op diepten van 3.500 tot 6.000 meter onder het wateroppervlak. Het zal dus nog een moeilijke klus worden om de zeldzame aardmetalen te delven. Toch zijn er steeds meer bedrijven die licenties aanvragen om te boren in de bodem van de Grote Oceaan. Sommige overheden maken zich echter zorgen om radioactief afval en vervuilende stoffen.

Zeldzame aardmetalen liggen niet alleen op de zeebodem, maar komen ook op het vasteland voor. In 2010 maakte het Amerikaanse bedrijf UR Rare Earths bekend dat er waarschijnlijk dertien miljoen ton zeldzame aardmetalen verborgen ligt in de VS, bijvoorbeeld in de staten Idaho en Montana. Om de aardmetalen te delven is een mijn nodig. Vervolgens worden de zeldzame aardmetalen in een fabriek omgezet in individuele chemicaliën. Op dit moment heeft alleen China dit soort faciliteiten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd