Zeldzame reuzenaronskelk bloeit in Australië

De gigantische reuzenaronskelk bloeit in het wild slechts een keer in de drie jaar en in cultuur nog minder vaak. Toch staat er een stinkend exemplaar te bloeien in Australië.

De twee meter hoge plant wordt ook wel eens de penisplant genoemd, vanwege de fallusvorm. Een andere bijnaam is ‘aasbloem’, aangezien de reuzenaronskelk ruikt naar rottend vlees.

De geur is inderdaad overweldigend, beweert curator Matt Coulter van de botanische tuin van Mount Lofty, waar de plant te bewonderen is. “De plant ruikt naar rotte vis”, zegt hij tegen de BBC. “Toen ik vanochtend de deur opende, ging ik bijna over mijn nek. Zo sterk was de geur!” Coulter bewaakt de plant nu al zo’n acht jaar en dit is de eerste keer dat hij de reuzenaronskelk in bloei kan bewonderen. “Het is fantastisch, ik dacht dat dit nooit ging gebeuren.”


Timelapse van het bloeien van de Australische reuzenaronskelk.

De reuzenaronskelk groeit in de regenwouden op Sumatra. Daar komen exemplaren voor die wel drie meter lang worden. De Amorphophallus titanum is in 1878 ontdekt door de Italiaanse botanicus Odoardo Beccari. De plant ruikt naar rottend vlees om zo bijen en kevers aan te trekken die normaal karkassen bezoeken.

Bezoekers stonden maandag in de rij om de reuzenaronskelk te bewonderen. De plant bloeit namelijk maar even. Na twee dagen stort de bloeikolf in elkaar.

Ook in Nederland en België worden reuzenaronskelken gehouden in botanische tuinen. De laatste keer dat deze plant bloeide was op 7 juli 2013 in de Nationale Plantentuin van België. De aasbloem van de Hortus botanicus Leiden bloeide voor het laatst op 25 augustus 2008.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd