Zeldzame witte giraf weet zich prima te redden in Tanzania

Vorig jaar rond deze tijd werd de giraf als kalf voor het eerst gespot. En nu blijkt de witte giraf uit te zijn gegroeid tot een prachtig groot dier.

De giraffe woont in het nationale park Tarangire. Daar werd de giraf vorig jaar voor het eerst gespot. Toen was het nog een klein kalf.

Goede gezondheid
Velen hebben zich ongetwijfeld afgevraagd wat er van de witte giraf worden zou. En nu hebben we het antwoord. De giraf is – een jaar later – nog steeds in leven en in goede gezondheid.

De witte giraf in 2015 en 2016 Afbeelding: World Nature Institute.
De witte giraf in 2015 en 2016 Afbeelding: World Nature Institute.

Leucisme
Dat de giraf wit is, komt doordat cellen aan het lichaamsoppervlak niet in staat zijn om pigment te maken. We noemen dat leucisme. Dat is iets anders dan albinisme. Bij albinisme ontbreekt het pigment melanine, bij leucisme is er van alle types huidpigment minder voorhanden. Een ander belangrijk verschil is dat albino’s rode ogen hebben en dieren die aan leucisme lijden niet.

Dat de onderzoekers zorgen hebben over deze zeldzame witte giraf is logisch. Met zo’n bijzondere huid is de giraf wellicht een opvallende prooi voor roofdieren. Bovendien kan de bijzondere huid stropers hebberig maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd