Zelf uw afweer bijsturen? Wetenschap bewijst dat het kan!

wim-hof

Het is met simpele technieken mogelijk om het autonome zenuwstelsel te activeren en de reactie van uw immuunsysteem te remmen. Dit beweren onderzoekers van het Radboud UMC in een artikel, dat gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS verscheen.

Kent u ‘Iceman’ Wim Hof? Hij kan extreme kou weerstaan. Zo zat Wim Hof al eens zeventig minuten in een bak met ijsklontjes en liep hij een halve marathon op blote voeten bij een temperatuur van zo’n 25 graden onder nul. In 2011 beweerde Wim Hof dat hij in staat zou zijn om zijn autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Onderzoekers geloofden hier niets van, maar besloten toch om dit te testen. Hof kreeg gelijk: uit een experiment met 240 proefpersonen bleek dat het lichaam voor de gek te houden is. De personen kregen endotoxine toegediend. “Dat is een dood bestanddeel van de celwand van een bacterie”, vertelt onderzoeker Peter Pickkers. “Eigenlijk hielden we het lichaam van iedere proefpersoon voor de gek. Het immuunsysteem reageerde alsof er een levende bacterie binnendrong en maakte ontstekingseiwitten aan. De proefpersonen kregen door deze immuunrespons kortdurende griepachtige verschijnselen zoals koorts, rillerigheid en hoofdpijn.” Maar Wim Hof niet. Hij kreeg ook endotoxine toegediend, terwijl hij mediteerde, maar had nauwelijks last van griepverschijnselen.

Blotlkjsdfkljsdf
Herhaalde blootstelling aan kou helpt om zelf uw afweer bij te sturen.
Wim Hof is nog een stapje verder gegaan. In 2011 bewees hij dat hij zelf in staat was om zijn afweer bij te sturen, maar kunnen doodgewone Nederlanders dit ook?

Het antwoord is ja. Wim Hof trainde twaalf gezonde, jonge mannen tien dagen met enkele specifieke technieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan kou. Zo moesten de vrijwilligers tijdens hun training in Polen in korte broek door de sneeuw lopen. Eenmaal terug in Nederland kregen de getrainde mannen een injectie met endotoxine. Een andere groep van niet-getrainde mannen kreeg dezelfde injectie. “De getrainde mannen maakten door de geleerde technieken meer van het hormoon adrenaline aan”, legt onderzoeker Matthijs Kox uit. Het stresshormoon adrenaline komt vrij bij verhoogde activiteit van het sympatisch zenuwstelsel en onderdrukt de immuunrespons. “We zagen bij de getrainde mannen inderdaad minder ontstekingseiwitten en ze hadden veel minder last van griepverschijnselen.”

In een vervolgonderzoek gaan de Nijmeegse onderzoekers uitvogelen of de technieken ook in te zetten zijn door patiënten. Wordt vervolgd.

Bronmateriaal

Matthijs Kox, Lucas van Eijk, Jelle Zwaag, Joanne van den Wildenberg, Fred Sweep, Hans van der Hoeven en Peter Pickkers, ‘Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans’, Proceedings of the National Academy of Sciences, 5 mei 2014 doi:10.1073/pnas.1322174111

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd