Zelfrespect heeft directe invloed op gezondheid

Een stevig zelfrespect voelt niet alleen goed, maar heeft ook direct fysieke gevolgen. Dat blijkt uit een experiment en onderzoek van psycholoog Andy Martens van de universiteit van Canterbury. Mensen die een goed gevoel over zichzelf hebben, geven het parasympatisch zenuwstelsel een boost en beschermen zo hun immuunsysteem en hart en vaten.

Martens verzamelde 184 proefpersonen en onderwierp hen aan een reeks experimenten. In het eerste experiment kregen de proefpersonen onjuiste feedback op hun intelligentie en persoonlijkheid. Deze feedback zorgde voor een groter of kleiner zelfrespect. In een tweede experiment moesten de proefpersonen hun gevoel voor eigenwaarde elke dag, twee weken lang noteren.

Parasympatisch zenuwstelsel
Na elk experiment maten de onderzoekers hoe sterk het parasympatisch zenuwstelsel was. Dit zenuwstelsel vertraagt en kalmeert het hart. Zo wordt stress minder en ontstekingen bestreden. Als het parasympatisch zenuwstelsel niet actief genoeg is, kan dat leiden tot hartproblemen en auto-immuunziektes.

WIST U DAT…

…de jeugd van tegenwoordig ouderen een goed gevoel geeft?

Effect
Uit het onderzoek blijkt dat een groter zelfrespect leidt tot een ietsje actiever parasympatisch zenuwstelsel. Het effect is klein, maar merkwaardig, zo meent Martens. Het is namelijk voor het eerst dat onderzoekers aantonen dat een verandering van eigenwaarde direct invloed heeft op het lichaam.

“Weinig zelfrespect zorgt er niet alleen voor dat je je slecht voelt,” vertelt Martens. “Het betekent ook dat het lichaam niet op een heel gezonde manier functioneert en dat kan gaandeweg serieuze gevolgen voor de gezondheid hebben.” Volgens Martens is het aan te raden om u te omringen met mensen die u steunen en van positieve feedback voorzien. Dat is namelijk doeltreffender dan wanneer u positief over uzelf probeert te denken.

Bronmateriaal

"Love yourself to stay healthy" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd