Zenuwcellen van muis gaan langer mee dan de muis zelf

zenuwcel

Nieuw onderzoek wijst erop dat de levensduur van zenuwcellen losstaat van de levensduur van het organisme. Zenuwcellen van muizen blijken tot wel twee keer langer mee te kunnen gaan dan muizen zelf.

Normaal gesproken gaan hersencellen van de muis zo lang mee als hun gastheer zelf. Gaat de gastheer dood, dan is het ook voor de hersenscellen einde verhaal. Logisch. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de hersencellen dan ook al echt aan het einde van hun Latijn zijn. Misschien hadden ze nog wel een tijdje meegekund.

Ratten
Italiaanse onderzoekers besloten dat te achterhalen. Ze haalden hersencellen uit de embryo’s van muizen en transplanteerden deze in het nog in ontwikkeling zijnde brein van ratten. Deze ratten leven gemiddeld ongeveer twee keer zo lang als muizen.

WIST U DAT…

…oude muizen langer kunnen leven als we ze jonge cellen geven?

Volwassen cellen
De cellen die de onderzoekers in het brein van de ratten hadden geplaatst, ontwikkelden zich tot volwassen zenuwcellen. Ondanks dat ze zich in een rat bevonden, behielden ze de morfologische eigenschappen die ze ook in muizen hadden.

Twee keer langer
De onderzoekers keken vervolgens wat er gebeurde. Zouden de cellen zo rond de tijd waarop muizen sterven het loodje leggen? Of zouden ze pas sterven als de aanzienlijk langer levende ratten doodgaan? De hersencellen bleken gelijktijdig met hun gastheer – de rat – het loodje te leggen. Dat betekent dat sommige hersencellen wel 36 maanden meegingen: ongeveer twee keer zo lang als de gemiddelde muis. “Dus de levensduur van zenuwcellen wordt niet beperkt door de maximale levensduur van het donororganisme,” zo concluderen de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het onderzoek is interessant. Nu wordt vaak nog gesteld dat het veelvuldig voorkomen van ziektes als Alzheimer en Parkinson het resultaat is van het feit dat we steeds ouder worden. Maar wellicht klopt dat niet: als zenuwcellen langer mee kunnen gaan dan wij zelf, leidt een langere levensduur op zichzelf wellicht niet tot het vaker voorkomen van problemen met die zenuwcellen. Nader onderzoek is echter noodzakelijk. Zo zal eerst moeten blijken of deze resultaten ook voor mensen gelden.

Bronmateriaal

"Lifespan of neurons is uncoupled from organismal lifespan" - PNAS.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit Dynamic Remodeling of Dendritic Arbors in GABAergic Interneurons of Adult Visual Cortex Wei-Chung Allen Lee, Hayden Huang, Guoping Feng, Joshua R. Sanes, Emery N. Brown, Peter T. So, Elly Nedivi PLoS Biology Vol. 4, No. 2, e29 DOI: 10.1371/journal.pbio.0040029.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd