Zes trucjes om buitenaards leven te vinden

Op dit moment zoeken wetenschappers naar aardachtige exoplaneten. In de toekomst gebruiken ze waarschijnlijk andere trucjes om intelligent buitenaards leven te vinden. Scientias.nl zet zes toekomstige trucjes op een rij. Misschien worden deze trucjes momenteel al wel gebruikt door buitenaards leven om ons te vinden.

Lichtvervuiling

Wanneer het nacht is, zijn de aardse steden vanuit de ruimte verlicht. Bewoonde exoplaneten geven dus mogelijk lichtvervuiling af. Het is echter erg moeilijk om lichtvervuiling te vinden. Zelfs al wordt alle elektriciteit op aarde gebruikt om licht te produceren, dan nog is het licht duizenden keren zwakker dan een fractie van het zonlicht dat de aarde reflecteert.

Chemische vervuiling

Ook kunnen we op zoek gaan naar chemische vervuilende stoffen in de atmosferen van exoplaneten, zoals CFK’s. CFK’s absorberen infrarood licht en kunnen op een grote afstand waargenomen worden. Chloorfluorkoolstofverbindingen zijn – theoretisch gezien – al waarneembaar vanaf enkele deeltjes per biljoen deeltjes. Wel is er een hele gevoelige telescoop voor nodig om sporen van CFK’s waar te nemen. Zo’n telescoop is er momenteel nog niet.

Nucleair afval

Wanneer een buitenaardse beschaving veel nucleaire afval dumpt in een ster, is het signaal mogelijk op te pikken door aardse telescopen. Het gaat om zeldzame elementen, zoals technetium of neodymium. Om een herkenbaar signaal te creëren in het sterrenlicht is minimaal 100.000 tont technetium nodig. In vergelijking: de afgelopen eeuw produceerden aardse nucleaire centrales ‘slechts’ honderd ton technetium.

Dysonbol

Een buitenaardse beschaving heeft misschien wel een Dysonbol gebouwd: een bol die bestaat uit een systeem van satellieten, die bijna alle energie van een ster opvangen. Een Dysonbol blokkeert een deel van het sterrenlicht. Daarnaast is de structuur van de bol warm, waardoor het misschien wel in infrarood licht waar te nemen is. In sommige gevallen is een Dysonbol niet te zien, bijvoorbeeld als een heel schild om een ster is gebouwd. Deze versie is onwaarschijnlijk, omdat er veel materiaal voor nodig is om het schild te bouwen.

Fermi bol

Misschien bouwt een buitenaardse beschaving meerdere Dysonbollen rondom buursterren. In dat geval is de omgeving van een buitenaardse beschaving opvallend donker. Zo’n donkere vlek noemen wetenschappers een Fermi bol. Fermi bollen zijn heet genoeg om infrarood licht af te geven. Toch is het vinden van Fermi bollen erg moeilijk. Niet veel sterrenstelsels zijn egaal qua gasverdeling. Sommige plekken bevatten meer donker gas dan andere plaatsen. Het is monnikenwerk om alle donkere plekken te onderzoeken.

Ster aanpassen

Sterren worden langzaam ouder. Ooit zal de zon opzwellen tot een rode reus. Misschien probeert een buitenaardse beschaving de moederster aan te passen, en er zo voor te zorgen dat een ster altijd jong blijft. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Aliens kunnen ongebruikte waterstof in het buitenste deel van de ster mixen met waterstof in de kern, ze kunnen materie van een ster weghalen of de rotatiesnelheid van een ster aanpassen, waardoor de druk in de ster verandert. Sterren die zich anders gedragen dan andere sterren zijn mogelijk een bewijs van de aanwezigheid van een krachtige buitenaardse beschaving.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd