Zijn getrouwde mensen echt gezonder?

Eerder deze maand vond de Taiwanese minister van volksgezondheid dat vrijgezellen meer voor hun ziektekostenverzekering moesten betalen, omdat de kans op psychische aandoeningen onder singles groter is. Het voorstel is inmiddels van tafel. De vraag blijft echter: heeft hij gelijk?

Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken is gebleken dat mensen in een relatie mentaal gezonder zijn dan hun vrijgezelle leeftijdsgenoten. Neem bijvoorbeeld het grootschalige Australische onderzoek onder 11.000 mensen. Daaruit bleek dat een huwelijk de kans op stress, alcohol- en drugsmisbruik aanzienlijk verkleint.

Man vs. vrouw
Daarbij moet een kanttekening worden gemaakt: er is een verschil tussen trouwen en samenwonen. Voor mannen is samenwonen gezonder. Vrouwen doen het in een huwelijk weer beter.

Depressie
Het meest betrouwbare onderzoek is dat van een aantal Nieuw-Zeelandse psychologen. Zij volgden tien jaar lang 35.000 mensen en concludeerden ook dat de kans op depressie en angst onder getrouwde mensen kleiner is. Maar er is ook een schaduwzijde. Wanneer een huwelijk door scheiding of overlijden van één van de echtelieden tot een einde komt, neemt de kans op mentale problemen snel toe. De kans dat vrouwen drank of drugs gaan gebruiken is groot. Mannen verzinken sneller in een depressie.

Conclusie
Kortom: we zijn gelukkiger wanneer we een partner hebben, maar het verlies van die partner is slechter voor de gezondheid dan vrijgezel blijven.

Kuddedieren
“We zijn kuddedieren en we worden door familie en emotionele relaties aangetrokken,” meent psychiater Cosmo Hallstrom. Volgens hem is het over het algemeen gezonder om een relatie te hebben, maar moet die relatie wel de zorg en warme deken leveren die mensen nodig hebben. Singles zouden dan ook niet ongezonder zijn omdat ze de status vrijgezel hebben, maar omdat ze alleen leven.

De Taiwanese minister heeft zijn voorstel zoals eerder gezegd inmiddels losgelaten. De klachten van een machtigere en ongetrouwde vrouwelijke juriste hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd