Zo keert Phobos-Grunt terug op aarde

De falende Russische sonde valt in januari terug op aarde. En wetenschappers brengen die terugkeer nu in beeld.

De Russische sonde Phobos-Grunt ging in november de lucht in. De sonde zou onder meer micro-organismen meenemen naar het maantje van Mars om te achterhalen hoe deze zich onder tal van omstandigheden houden.

Fout
Maar al snel blijkt het goed fout. De sonde slaagt er maar niet in om de baan rondom de aarde te verlaten. Even lijkt er nog hoop als ESA een signaal opvangt van Phobos-Grunt, maar dat loopt op niets uit. De Russen krijgen geen contact meer met de sonde en kunnen deze ook niet meer bewegen om daadwerkelijk naar het maantje van Mars te vertrekken.

Vallen
De Marssonde blijft natuurlijk niet altijd in een baan om de aarde hangen: vroeg of laat valt deze terug op aarde. Naar verwachting gebeurt dat ergens in januari.

Onderzoekers van Analytical Graphics, Inc (AGI) brengen die terugkeer nu in beeld. In onderstaand filmpje doen ze de missie van Phobos-Grunt uit de doeken, laten ze zien hoe de sonde strandt, hoe de laatste communicatie met de sonde verliep en hoe deze door de atmosfeer heen breekt. Uit het filmpje blijkt wel dat sommige brokstukken de reis door de atmosfeer overleven en op aarde zullen neerstorten. In het filmpje wordt al een voorzichtige voorspelling gedaan waar die brokstukken gaan vallen. AGI benadrukt dat het nog altijd onduidelijk is waar en wanneer Phobos-Grunt neerstort, maar het filmpje geeft alvast een goed beeld van het leven van Phobos-Grunt en het tragische einde dat de sonde tegemoet gaat.

Bronmateriaal

"Marooned Russian Mars mission will end in reentry soon" - Blogs.AGI.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lavochkin Association (via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd