Zo klinkt het God-deeltje

LHC-wetenschappers hebben het geluid van het God-deeltje gesimuleerd. De Large Hadron Collider (LHC) moet het deeltje – dat nog nooit is waargenomen, maar waarop de hele fysica rust – vinden. Wetenschappers hopen dat het geluid van het godsdeeltje dit project toegankelijker maakt voor de ‘gewone mens’.

In de Large Hadron Collider worden deeltjes versneld en met elkaar in botsing gebracht. Men hoopt dat het God-deeltje tijdens één van deze botsingen opduikt.

Deuntje
De botsingen brengen energie voort. De wetenschappers hebben die energie nu – in samenwerking met musici en kunstenaars – als muziek in kaart gebracht. Het idee is simpel: het deuntje verandert mee met de hoeveelheid energie die vrijkomt. Komt er veel energie vrij dan is dat dus hard en snel en bijvoorbeeld hoog. Komt er minder vrij dan wordt het deuntje radicaal anders.

Complex
“Geluid is het perfecte gereedschap om de complexiteit van de data duidelijk te maken,” meent onderzoeker Lily Asquith. “Onze oren zijn goed in het lokaliseren van het geluid en kunnen ontdekken hoe geluiden zich ten opzichte van elkaar verhouden.”

Parkeersensor
Het is te vergelijken met een parkeersensor. Deze laat met piepjes weten hoe ver u nog van andere wagens verwijderd bent. Dat werkt effectiever dan wanneer iemand achter de auto staat en aangeeft dat u nog 30 centimeter naar achteren kan.

Toegankelijk
De wetenschappers denken dat de deuntjes hun werk een stuk toegankelijker maken voor mensen die geen of weinig verstand van fysica hebben. “We vinden het enorm belangrijk dat iedereen in staat is om te waarderen wat er in CERN (de Europese nucleaire organisatie waar de LHC gehuisvest wordt, red.) gebeurt. En het is de verantwoordelijkheid van mensen die er al veel over weten, om manieren te vinden waarop we dit met anderen kunnen delen.”

Benieuwd naar het geluid van deeltjes en in het bijzonder de klanken van het God-deeltje? Klik dan hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd