Zo klinkt uw stem op Mars

Stel: u vertelt een verhaal op Mars, Titan of Venus. Hoe klinkt dat dan eigenlijk? Wetenschappers zochten het uit.

Dankzij ruimtesondes hebben we een goed beeld van de meeste planeten en manen in ons zonnestelsel. Maar de geluiden daar? Dat blijft een raadsel.

Berekeningen
Onderzoekers van de universiteit van Southampton brengen daar nu verandering in. Met behulp van de fysica en wiskunde berekenden ze hoe geluiden op Venus, Mars en Saturnus’ maan Titan moeten klinken. In deze berekeningen hielden ze rekening met verschillende factoren die geluid beïnvloeden. Bijvoorbeeld de atmosfeer en de druk op een planeet.

Venus
En dankzij die berekeningen weten we nu ongeveer hoe een gesprek op Venus zou klinken. “Op Venus is de toonhoogte van je stem veel lager,” vertelt onderzoeker Tim Leighton. “Dat komt doordat de dichte atmosfeer van de planeet ervoor zorgt dat de stembanden langzamer vibreren.” Tegelijkertijd reist geluid in de atmosfeer van Venus sneller dan op aarde. “Wanneer we een stem op Venus horen dan denken we dat de spreker klein is, met een diepe basstem.” Voor wie zich daar geen voorstelling van kan maken, illustreert Leighton het graag. “Op Venus klinken mensen als smurfen met een basstem.”

WIST U DAT…

…het ook mogelijk is om naar zonnestormen te luisteren?

Onweer
De onderzoekers achterhaalden niet alleen hoe stemmen op Venus, Mars of Titan klinken. Ook het geluid van stofstormen op Mars werd gesimuleerd. Net als een stevige onweersbui op Mars, Venus en Titan. Maar hoe betrouwbaar zijn deze simulaties nu? “We zijn heel zeker van onze berekeningen,” vertelt Leighton. “Dit is het beste wat we kunnen doen totdat een toekomstige sonde of astronaut er echt naartoe gaat en gaat luisteren hoe geluid daar klinkt.”

De geluiden van Leighton en zijn collega’s zijn de komende tijd te horen in een planetarium. Voor zover bekend is het voor het eerst dat beelden van planeten en manen nu ook eens vergezeld gaan door – voor zover wij dat nu kunnen beoordelen – realistisch geluid. Meer horen? Beluister de overige fragmenten hieronder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd