Zo mooi was de sterrenregen gisterenavond!

sterrenregen

Gisterenavond piekte meteorenzwerm de Geminiden en waren per uur tot wel honderd vallende sterren te zien. Voor wie het gemist heeft of er geen genoeg van krijgen: bekijk deze mooie kiekjes van gisterenavond eens.

Lang was het spannend of we in Nederland ook in staat zouden zijn om van de Geminiden te genieten. Een dik pak bewolking dreigde roet in het eten te gooien. En op sommige plekken deed dat het ook, elders waren de vallende sterren uitstekend te zien.

Prachtige taferelen
De Geminiden is een jaarlijks terugkerende meteorenzwerm die elke keer weer voor prachtige taferelen zorgt. Doordat maanlicht de meteoren dit jaar niet aan het zicht ontnam of moeilijk zichtbaar maakte, was het spektakel – waar de bewolking niet heerste – gisterenavond extra goed te zien.

Streepjes licht
En dat geldt niet alleen voor Nederland. Wereldwijd genoten mensen van de sterrenregen, zo blijkt wel uit foto’s die mensen op de site SpaceWeather hebben geüpload. Op sommige foto’s zijn fraaie streepjes licht te zien, het resultaat van stofdeeltjes die in botsing komen met de atmosfeer van de aarde en verbranden. Ron Shawley vereeuwigde zo’n lichtstreepje in Pennsylvania.

Foto:
Foto: Ron Shawley (via Spaceweather.com).

Vuurballen
Anderen hadden nog meer geluk en zagen werkelijk vuurballen. Brian Emfinger legde er in Arkansas eentje vast.

Foto: Brian Emfinger / realclearwx.com (via Spaceweather.com).
Foto: Brian Emfinger / realclearwx.com (via Spaceweather.com).

Poollicht
In Zweden was het helemaal feest. Daar was naast de sterrenregen ook het poollicht te zien, zo blijkt uit deze foto van Chad Blakley.

Foto:
Foto: Chad Blakley / Lightsoverlapland.com (via Spaceweather.com).

En ook in Noorwegen werd de meteorenzwerm bijgestaan door kleurrijk licht. Dat bewijst Frank S. Andreassen met zijn foto.

Foto:
Foto: Frank S. Andreassen / Nettfoto.com (via Spaceweather.com).

Heeft u vallende sterren gezien? En hoeveel? Laat het ons hieronder weten!

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Chumack (via Spaceweather.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd