Zo werkt een plant zich uit de schaduw

Wanneer bladeren zich in de schaduw bevinden dan vertellen ze de stengel dat deze harder moet groeien.

Dat hebben onderzoekers van het Salk Institute ontdekt. “We wisten hoe bladeren licht voelen en dat auxinen (hormonen, red.) groei stimuleerden, maar we begrepen niet hoe die twee systemen met elkaar verbonden waren,” legt onderzoeker Joanne Chory uit.

Lekker weertje

Hoe weet een plant dat het lekker weer is? Lees het hier!

In de bladeren zitten moleculen die kunnen opmerken hoeveel zon ze krijgen. Deze sensoren kunnen op basis van de golflengte van licht namelijk achterhalen of ze in de volle zon staan of dat bijvoorbeeld een andere plant hun zonlicht ‘steelt’. De wetenschappers hebben nu ontdekt dat het proteine PIF7 in het laatste geval heel belangrijk is. Dit proteïne doet dienst als boodschapper: het stofje vertelt de stengel van de plant dat deze harder moet groeien om de bladeren uit de schaduw te krijgen.

En dat is hele belangrijke informatie. Want wanneer een plant te lang in de schaduw staat, gaat deze eerder bloeien. En worden ook de zaden (in kleinere hoeveelheden) eerder verspreid. Dat is een wanhoopspoging om er toch maar voor te zorgen dat nageslacht wel in de zon op kan groeien. Op agrarische bedrijven is dat een groot probleem: hier staan planten heel dicht op elkaar en kunnen ze niet aan elkaars schaduw ontsnappen. Dat resulteert dan in tegenvallende oogsten. “Nu we weten dat PIF7 de boodschapper is, hebben we een nieuw gereedschap om gewassen te ontwikkelen die optimaal gebruikmaken van de ruimte en dus meer voedsel of grondstoffen voor biobranstoffen en hernieuwbare chemicaliën leveren.”

Bronmateriaal

"Salk scientists discover how plants grow to escape shade" - Salk.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AnneTanne (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd