Zo werkt de onzichtbaarheidsmantel van kanker

kankercel

Het immuunsysteem ziet kanker niet en valt het dus ook niet aan, waardoor de ziekte vrij spel heeft. Wetenschappers hebben nu echter achterhaald hoe kanker zich onzichtbaar maakt voor het immuunsysteem. Mogelijk kan het nieuwe inzicht gebruikt worden om kanker zichtbaar te maken voor het immuunsysteem, waarna het een steentje bij kan dragen aan de bestrijding van de ziekte.

Onderzoekers van het ziekenhuis National Jewish Health hebben ontdekt hoe tumoren ons immuunsysteem onopgemerkt blijven. De tumoren geven een lipide af die zich bindt aan de afweercellen die bekend staan als T-cellen en de potentie hebben om kanker een halt toe te roepen. Zodra de lipiden zich aan de afweercellen binden, lijkt kanker wel een onzichtbaarheidsmantel over zich heen te slaan. De T-cellen herkennen de tumoren niet meer en vallen ze dus ook niet aan.

En zelfs wanneer de T-cellen kankercellen wel waarnemen, grijpen ze door toedoen van de lipiden niet in. Het lijkt alles te maken te hebben met een specifieke receptor op de T-cellen. Deze remt een reactie van het immuunsysteem af.

De onderzoekers hebben goede hoop dat hun onderzoek ertoe leidt dat kanker in de toekomst beter te behandelen is. “De afgelopen jaren zijn er verschillende medicijnen ontwikkeld die het immuunsysteem aansporen om kanker te bestrijden,” legt onderzoeker Raul Torres uit. “Onze resultaten wijzen op nieuwe doeleinden en strategieën waarbij het immuunsysteem in de strijd tegen kanker kan worden ingezet.”

Bronmateriaal

"Researchers Discover How Cancer 'Invisibility Cloak' Works" - Nationaljewish.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Anne Weston / LRI / CRUK / Wellcome Images (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd