Zo ziet 2020 eruit! #2

 ACHTERGROND  Niemand weet wat de toekomst gaat brengen, maar twintig experts zetten hun expertise op het spel en doen een gok. Vandaag het tweede deel van de serie: ‘Zo ziet 2020 eruit’. Over een hippe paus, een boek dat naar uw eisen wordt geschreven en de schandvlek der grootgebruikers. Verbaas u over 2020!

Dag paus!
Redacteur George Pitcher: “Ik ben geneigd te zeggen dat de Anglicaanse kerk in 2020 op de rand van een scheuring staat als de 107e – openlijk homoseksuele – bisschop wordt ingewijd. Dat verandert alles. De Anglicaanse kerk zal in nationale en confessionele scherven uiteen vallen. Vrouwelijke bisschoppen maken niet meer angstig. Paus Benedictus XVI zal worden opgevolgd door een minder ambitieuze orthodoxe bruggenbouwer. Wat de Islam betreft: dingen moeten slechter worden, voordat het beter gaat. Daaraan is het grootste deel van de vredelievende moslims overigens niet schuldig.”

Dromen mag
Sportredacteur Brendan Gallagher: “Een hoop US Open-titels voor Andy Murray, maar helaas geen Wimbledonkroon. Prachtige Olympische Spelen in Londen. Argentinië wint de wereldbeker voetbal en rugby, een verbazingwekkende 400 meter in minder dan 42 seconden voor Usain Bolt, Engeland wint voor het eerst de wereldbeker cricket, Rory Mcllroy daagt Nick Faldo’s Britse record van zes golfsuccessen uit, Tiger Woods verlost zichzelf met een gouden medaille op de spelen (2016) en Ben Ainslie wint de Amerikaanse Cup voor Groot-Brittannië. En als laatste: een Brit wint de Tour de France.”

Boek blijft
Literatuurcriticus Philip Hensher: “Geschreven literatuur wordt verdeeld. Wegwerpherinneringen van beroemdheden worden elektronisch afgeleverd. Gepubliceerd werk wordt aangepast aan de opdracht van de gebruiker. Pride and Prejudice met meer seks en geweld? Voor 4,45 euro is ‘ie voor u! Het publiek voor serieuze werken zal overleven. Boeken moeten zichzelf wel voor een publiek bewijzen voordat ze gedrukt worden. Een talent om in de gaten te houden? Schrijfster Evie Wyld.”

Minder wereldsterren
Muziekcriticus Neil McCormick: “We zullen minder wereldsterren zien, meer lokaal en een kruisbestuiving van verschillende muzikale stijlen die gecreëerd worden door studiotovenaars in hun eigen slaapkamer. Op gitaar gebaseerde rock houdt de old-schoolmuziek in ere. De afname van talentenjachten zal een leegte veroorzaken die wordt opgevuld door fictieve sterren. Het fortuin van de muziekindustrie neemt verder af, de muziek zelf zal vooral gedijen tijdens optredens.”

Grootverbruik is een schande
Designcriticus Stephen Bayley: “We zullen een herstel van de moraal zien als het gaat om productie en consumptie. Dingen maken wordt belangrijker, zowel economisch als cultureel gezien. We willen iets beters, niet meer en daarmee ontstaat een waardiger consumentengedrag: grote afnemers zullen snel dezelfde schandvlek verwerven als mensen die met drank op achter het stuur kruipen.”

Avatar
Filmcriticus: “Na James Camerons Avatar kunnen we een explosie aan 3D-blockbusters verwachten. Nieuwe manieren om films te zien en te distribueren zullen tot een veel bredere beleving van films leiden dan Hollywood wil toegeven. Het succes van de Zuid-Afrikaanse sciencefiction thriller District 9 is een voorbode van meer gezonde, grootschalige, onafhankelijke en wereldwijde producties. Het is spannend om te zien welke landen deze uitdaging aangaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd