Zo ziet de perfecte wachtkamer eruit

IPads aan de muur, een aquarium vol visjes, een prikbord aan de muur waar je je oude bankstel kunt verkopen en vooral niet te veel foldertjes.

Niemand vindt het leuk om te wachten. En al helemaal niet in de wachtkamer bij de huisarts. Gelukkig weet de huisarts dat ook wel. En dus haalt deze van alles uit de kast om de wachtende patiënt te vermaken. Dikke stapels tijdschriften, heel veel posters aan de muren en zoveel aan de zorg gerelateerde foldertjes dat het je duizelt. Het is goedbedoeld, maar wordt de wachtende patiënt daar nu ook echt blij van?

In sommige wachtkamers waren wel heel veel foldertjes te bewonderen. Afbeelding: British Journal of General Practice.
In sommige wachtkamers waren wel heel veel foldertjes te bewonderen. Afbeelding: British Journal of General Practice.

Gevoel
Voor het eerst hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar de gevoelens die de meest uiteenlopende wachtkamers oproepen. Britse onderzoekers bezochten zo’n 20 wachtkamers in Engeland en fotografeerden deze. Vervolgens analyseerden ze de foto’s. Ze stelden niet alleen vast wat er op de foto’s te zien was, maar ook welk gevoel dat opriep.

Angstig
In veel wachtkamers was een televisie te vinden en hingen veel posters – soms met schrikbarende gezondheidsgerelateerde plaatsjes erop. Ook foldertjes waren in grote getale in wachtkamers te vinden, net als lijstjes met dingen die je met het oog op je gezondheid wel en niet moest doen. Bovendien waren er vaak aardig wat gedateerde tijdschriften te vinden. Hoewel bedoeld om de patiënt rustig te vermaken roepen dit soort objecten een heel ander gevoel op, zo stellen de onderzoekers. Mensen worden er onrustig en angstiger van.

Wat ook opviel: opvallend vaak werden op posters en folders worden gebruikt als 'angst(ig)', 'probleem' en 'zorgen maken'. Volgens de onderzoekers is er een gerede kans dat juist die posters angst bij de patiënt oproepen. Afbeelding: British Journal of General Practice.
Wat ook opviel: opvallend vaak werden op posters en folders worden gebruikt als ‘angst(ig)’, ‘probleem’ en ‘zorgen maken’. Volgens de onderzoekers is er een gerede kans dat juist die posters angst bij de patiënt oproepen. Afbeelding: British Journal of General Practice.

Hoe moet het dan wel? Op basis van dit onderzoek komen de wetenschappers met een aantal aanbevelingen. Zo moeten patiënten bij binnenkomst al begroet en gerustgesteld worden. Ook stellen de onderzoekers voor om een prikbord zoals je dat ook vaak in supermarkten ziet en waar mensen van alles aanbieden en vragen in de wachtkamer te hangen. Hierdoor gaat de wachtkamer volgens de onderzoekers meer deel uitmaken van de samenleving erbuiten en dat zouden mensen prettig vinden. Daarnaast zouden de vele foldertjes het veld moeten ruimen, hiervoor geldt: less is more. Ook pleiten de onderzoekers ervoor om de tv – waarop vaak de actualiteiten gepresenteerd worden – te verwijderen, dat zou een negatieve vorm van afleiding zijn. Beter is het om met een positieve vorm van afleiding te komen, bijvoorbeeld een aquarium of tijdschriften die niet aan de gezondheid gerelateerd zijn. Nog zo’n goed idee: iPads die aan de muren hangen en door de patiënten gebruikt kunnen worden.

Bronmateriaal

"The GP waiting room under examination" - British Journal of General Practice

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd