Zoef! Planetoïde komt donderdagnacht dichterbij dan de maan

planetoide

In de nacht van woensdag op donderdag komt een kleine ruimtesteen wel heel dicht bij de aarde in de buurt. De planetoïde – die pas eind vorige week werd ontdekt – komt zelfs dichterbij dan de maan.

De planetoïde in kwestie draagt de naam 2013 RZ53. Astronomen ontdekten de steen – die één tot drie meter groot is – op 13 september. Nadat ze de steen en diens baan nader bestudeerd hadden, bleek al snel dat deze binnenkort dicht bij de aarde in de buurt komt.

Kleine afstand
In de nacht van woensdag op donderdag schiet de steen tussen de aarde en de maan door. Op het moment dat de afstand tussen de steen en de aarde het kleinst is, bedraagt deze 230.000 kilometer. En daarmee komt de planetoïde zelfs dichterbij dan de maan. Ter vergelijking: de afstand tussen de aarde en de maan is gemiddeld zo’n 384.450 kilometer.

Gevaar
Hoewel de steen op korte termijn geen gevaar voor de aarde vormt, is niet bewezen dat dat zo blijft. Het is namelijk een Apollo-planetoïde. De baan van deze planetoïden kruisen de baan van de aarde en hebben dus de potentie om een keer met onze planeet in botsing te komen. Wat betreft 2013 RZ53 hoeven we daar nog niet van wakker te liggen. Zodra deze donderdagnacht gepasseerd is, zal de planetoïde de komende vijftig jaar zeker niet in de buurt van de aarde komen.

Misschien valt het u op dat de laatste tijd met regelmaat (kleine) planetoïden ontdekt worden. Dat komt niet doordat het opeens veel drukker is geworden rondom onze aarde. Het heeft te maken met ruimtevaartorganisatie NASA. NASA is een intensieve zoekactie naar aardscheerders – planetoïden die bij de aarde in de buurt komen – gestart. Door planetoïden op te sporen en te bestuderen kunnen we vaststellen of deze een gevaar gaan vormen voor de aarde en is er wellicht nog tijd om als dat het geval is, maatregelen te treffen. Ook is NASA nog altijd op zoek naar een geschikte planetoïde om te vangen, richting de maan te slepen en daar te bestuderen.

Bronmateriaal

"2013 RZ53" - Minorplanetcenter.net
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd