Zomertijd slecht voor het hart?

Nieuw onderzoek wijst erop dat de ingang van de zomertijd de kans op een hartinfarct kan vergroten.

Dat is te lezen in het blad Sleep Medicine. De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder inwoners van Zweden. De onderzoekers achterhaalden hoeveel hartinfarcten in de eerste zeven dagen na de ingang van de winter- en zomertijd plaatsvonden. Vervolgens werd er gekeken naar het aantal hartinfarcten in ‘gewone’ perioden van het jaar.

Iets grotere kans
Hieruit blijkt er in de week na het ingaan van de zomertijd een iets hogere kans is op een hartinfarct. Vooral mensen die reeds medicijnen tegen hartproblemen slikten of een laag cholesterol hadden, liepen na de ingang van de zomertijd een groter risico.

Meer

Meer weten over de zomer- en wintertijd? Lees hier ook eens wat columnist Cees Mulder daarover te zeggen heeft!

Wintertijd
Na de ingang van de wintertijd was geen sprake van een verhoogd risico op een hartinfarct. Een andere opvallende conclusie is dat rokers na ingang van de winter- en zomertijd geen verhoogd risico op een hartinfarct liepen.

“Onze resultaten suggereren dat zelfs een bescheiden slaaptekort en verstoring van de slaapcyclus leidt tot een grotere kans op hartinfarcten,” zo schrijven de onderzoekers. Voor mensen die reeds hartproblemen hebben, is die kans nog ietsje groter. Zij zouden zich daarvan bewust moeten zijn en zich in de week na de ingang van de zomertijd extra in acht moeten nemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd