Zon is verbazingwekkend rond

Dat de zon rond is, kunnen we allemaal wel zien. Maar hoe rond deze precies is? Dat was lang onduidelijk. Een nieuw onderzoek verschaft duidelijkheid en komt met verbazingwekkende resultaten: de zon is bijna het rondste object ooit gemeten.

En dat is verrassend. De zon voltooit elke 28 dagen een rondje en aangezien het hemellichaam geen vast oppervlak heeft, verwachtten de onderzoekers dat het ietsje geplet – en dus verre van perfect rond – zou zijn. Maar het tegendeel blijkt waar.

SDO
Onderzoekers bestudeerden de zon met behulp van SDO, het Solar Dynamics Observatory. En zo ontdekten ze dat de zon verbazingwekkend rond is. Wanneer we de zon zouden verkleinen tot een bal met een diameter van een meter, dan zou het verschil tussen een denkbeeldige streep die op het hemellichaam van west naar oost loopt en de denkbeeldige streep die de noord- en zuidpool van de zon met elkaar verbindt, bijzonder klein zijn. De streep die van west naar oost loopt is in dat geval zo’n 17 miljoenste van een meter groter dan de rotatie-as.

WIST U DAT…

Platter
De onderzoekers ontdekten ook dat de zon wel ietsje platter wordt. Maar dat effect is veel kleiner dan gedacht, zo schrijven de onderzoekers in het blad Science Express. Dat wijst erop dat andere krachten onder het oppervlak van de zon, zoals magnetisme of turbulentie een veel krachtigere invloed hebben op de zon dan gedacht.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de vorm van de zon tamelijk stabiel is. De mate waarin deze platter wordt, verschilt door de tijd heen niet veel. “Terwijl al het andere in de zon gedurende de elf jaar durende cyclus verandert, blijft de vorm hetzelfde,” concludeert onderzoeker Jeff Kuhn.

Bronmateriaal

"The Sun's Almost Perfectly Round Shape Baffles Scientists" - Ifa.Hawaii.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA/SDO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd