‘Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland’

Het is een moment waar de inwoners van het meest westelijke stadje in Groenland waarschijnlijk halsreikend naar uit hebben gezien. Na een lange, donkere winter reikt de zon voor het eerst sinds weken weer boven de horizon. Maar er is iets geks aan de hand: de verwachte zonsopgang vond maar liefst twee dagen eerder plaats dan verwacht, zo luidt de claim. Kan dat? En zoja: hoe?

De zon volgt elk jaar hetzelfde patroon. Op 22 december zakt deze in Groenland onder de horizon om pas op 13 januari weer op te duiken. Tot grote verbazing van de inwoners van Groenland kwam de zon dit jaar reeds op 11 januari boven de horizon uit.

Horizon
Hoe kan dat? Er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kan het zijn dat de horizon is ‘opgeschoven’. 2010 was een warm jaar en het ijs op Groenland smelt gestaag. IJsblokken houden de zonnestralen normaal gesproken tot 13 januari tegen. Door smelting ervan zou de zon nu reeds op 11 januari boven het ijs zijn uitgekomen.

WIST U DAT…

As
Anderen denken dat de as van de aarde is verschoven en dat daardoor de zon eerder opkwam. Deze redenering veegt expert Wolfgang Lenhardt echter genadeloos van tafel. “De gegevens van de as en rotatie van de aarde worden voortdurend en nauwkeurig in de gaten gehouden en we zouden het weten als dat gebeurde,” merkt hij op.

Of het ijs echt zo hard gesmolten is dat de horizon er totaal anders uitziet, wordt door Lenhardt eveneens in twijfel getrokken. Hij stelt vast dat er in ieder geval nog één optie is. Zo zou het kunnen dat de ijskristallen in de lucht het zonlicht hebben gebroken en zo een parhelium hebben veroorzaakt. Hierbij kan het lijken alsof de zon boven de horizon uitkomt.

Een parhelium. Foto: Gopherboy6956 (via Wikipedia.org)

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd