Zon zet een tandje bij: langverwacht zonnemaximum lijkt eraan te komen

zonnemaximum

De zon produceert momenteel de ene zonnevlam na de andere en lijkt nu eindelijk af te stevenen op dat langverwachte zonnemaximum.

In de periode tussen woensdag 23 oktober en gisteren, 28 oktober, heeft de zon maar liefst drie zonnevlammen in de X-klasse (de hoogste klasse die er is) en meer dan vijftien zonnevlammen in de M-klasse (de middelste klasse) geproduceerd. De zonnevlammen gingen doorgaans vergezeld door coronale massa-ejecties (CME’s), waarbij miljarden tonnen zonnedeeltjes de ruimte in worden geslingerd. Net als de zonnevlammen – krachtige uitbarstingen van straling – kunnen deze ejecties niet door de atmosfeer heen dringen en ons mensen schade toebrengen. Wel kunnen de zonnevlammen en CME’s elektronische systemen in satellieten en op de grond schade toebrengen.

WIST U DAT…

…het ook wel eens regent op de zon?

Met de vernieuwde activiteit lijkt er een einde te komen aan een periode van relatieve rust. De zon volgt namelijk een cyclus die zo’n elf jaar duurt. In zo’n cyclus bevindt zich een zonneminimum (waarin de zon zeer rustig is) en een zonnemaximum (waarin de zon heel actief is en onder meer veel zonnevlammen produceert). Voor 2013 stond een zonnemaximum gepland. En in 2011 begon de zonneactiviteit inderdaad toe te nemen. Maar in 2012 nam de zonneactiviteit weer af en 2013 verloopt tot op heden rustig. Eerder dit jaar voorspelden onderzoekers dan ook dat we deze cyclus te maken hadden met een zonnemaximum met twee pieken. Daarbij neemt de zonneactiviteit toe, even af en vervolgens weer toe. Dat gebeurde tijdens de twee maxima hiervoor (in 1989 en 2001) ook al. Als dat scenario zich ook in 2013 zou voltrekken, zou het werkelijke zonnemaximum eind 2013, begin 2014 een feit zijn.

En nu zet de zon er inderdaad een tandje bij. Inmiddels produceert deze soms wel enkele zonnevlammen per dag. En dat wijst erop dat dat zonnemaximum nu eindelijk een feit aan het worden is.

Bronmateriaal

"Sun Continues to Emit Solar Flares" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd