Zon zorgt opnieuw voor vuurwerk

zonnevlam

Spektakel op de zon! De zon heeft eind vorige week een prachtige zonnevlam geproduceerd en natuurlijk heeft NASA deze op de gevoelige plaat weten vast te leggen. Het kiekje is indrukwekkend!

Het gaat om een zonnevlam uit de M-klasse. Dat wil zeggen dat het een matige uitbarsting van straling is. Groter dan uitbarstingen uit de C-klasse die nauwelijks invloed uitoefenen op de aarde, maar kleiner dan de uitbarstingen uit de X-klasse die grote gevolgen kunnen hebben voor onze planeet.

Straling
De zonnevlam ontstond afgelopen vrijdag en is welbeschouwd een krachtige uitbarsting van straling. Die straling is ongevaarlijk voor het leven op aarde, omdat deze niet door de atmosfeer kan dringen. Wel kan de straling de laag van de atmosfeer waardoor GPS- en communicatiesignalen ‘reizen’ verstoren. Hierdoor kan het voorkomen dat deze radiosignalen worden aangetast. Deze zonnevlam heeft echter geen problemen veroorzaakt.

SDO
Het enige wat we aan de zonnevlam hebben overgehouden, zijn mooie kiekjes. De foto’s zijn gemaakt door het Solar Dynamics Observatory. De foto hieronder laat de zonnevlam op een golflengte van 131-angström zien. Deze golflengte van licht is heel geschikt voor het vastleggen van zeer hete materialen.

Foto: NASA / SDO / AIA.
Foto: NASA / SDO / AIA.

Combinatie
De foto hieronder is ontstaan door een combinatie van drie foto’s en laat het licht op een golflengte van 131-, 171- en 404-angström zien.

Foto: NASA / SDO / AIA.
Foto: NASA / SDO / AIA.

Hoogstwaarschijnlijk kunnen we dit jaar nog genoeg van dit soort kiekjes verwachten. De zon nadert namelijk het zonnemaximum: een periode waarin deze extreem actief is. Wetenschappers schatten dat de activiteit van de zon tegen het eind van dit jaar piekt.

Bronmateriaal

"Sun Emits Mid-Level Flare" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO / AIA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd