Is zonne-energie straks goedkoper dan aardgaswinning?

zonnecel

Wetenschappers hebben een techniek uitgevonden om goedkope en efficiënte zonnecellen te maken. Aardgaswinning kost op dit moment ongeveer vijf eurocent per kilowattuur energie. De nieuwe zonnecel zit qua kosten onder de drie eurocent per kilowattuur energie.

De onderzoekers van het nieuwe bedrijf Semprius demonstreren dat hun zonnecel een efficiëntie heeft van bijna vijftig procent. Traditionele zonnecellen zetten minder dan 25 procent van de energie in zonlicht om in elektriciteit.

Een zonnepaneel van Semprius.
Een zonnepaneel van Semprius.
Hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen? De onderzoekers stapelen meerdere halfgeleidende materialen op elkaar. Iedere laag verzamelt een andere frequentie van het licht. Daarnaast heeft Semrpius een manier gevonden om cellen elektrisch te verbinden en is daarnaast een nieuwe lijmsoort uitgevonden die de cellen bij elkaar houdt. De zonnecellen hebben een doorsnee van één millimeter. Omdat de cellen piepklein zijn, zijn de kosten om de cellen te koelen ook lager. Dit bevordert de efficiëntie.

Lage kosten bij massaproductie
Semprius heeft al twee zonnepanelen gemaakt met een efficiëntie van 43,9 procent en 44,1 procent. Daarbij zijn drie halfgeleidende materialen op een vierde zonnecel gestapeld. De zonnecel is duurder om te maken dan een traditionele zonnecel, maar volgens wetenschapper Sarah Kurtz van het National Renewable Energy Laboratory vallen de kosten laag uit bij massaproductie.

Positieve ontwikkelingen
De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan erg hard. Zo wordt er gewerkt aan plastic zonnecellen, transparante zonnecellen (voor ramen) en zelfs houten zonnecellen! Wellicht dat we straks wel met het zonnevliegtuig of in een zonneauto op vakantie gaan?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd