Zonnevliegtuig begint aan vlucht van west- naar oostkust VS

zonnevliegtuig

Vandaag begint het zonnevliegtuig van Solar Impulse aan een nieuwe uitdaging: van de westkust naar de oostkust van de VS vliegen. En dat zonder een druppel brandstof te verbruiken.

Het zonnevliegtuig stijgt vandaag op vanaf Moffett Airfield, om enkele uren later op Sky Harbor International Airport in Phoenix te landen. Daarna gaat het vliegtuig door naar Dallas om daarna in St. Louis te landen, Washington aan te doen en uiteindelijk op John F. Kennedy International Airport (New York) de reis te beëindigen.

Symboliek
De vlucht – die dus in etappes plaatsvindt – is de nieuwste uitdaging die Solar Impulse zichzelf heeft toebedeeld. Eerder maakt het zonnevliegtuig onder meer al een 24 uur durende, nachtelijke en een intercontinentale vlucht. De vlucht van de ene naar de andere kant van de VS is niet alleen bedoeld om te laten zien waartoe het zonnevliegtuig in staat is: de vlucht heeft ook een symbolische waarde. Heel wat pioniers in de luchtvaart maakten deze vlucht om te laten zien waartoe ze zelf of waartoe hun vliegtuig in staat was.

Nieuwe uitdaging

Na deze baanbrekende vlucht wacht het zonnevliegtuig weer een nieuwe uitdaging: een vlucht om de aarde!

Over het vliegtuig
Het zonnevliegtuig vliegt – zoals de naam al doet vermoeden – op zonne-energie. Het vliegtuig is superlicht (weegt niet veel meer dan een gemiddelde auto) en heeft een spanwijdte van zo’n 63,4 meter (vergelijkbaar met de spanwijdte van een Airbus A340. De vleugels zijn bekleed met zonnecellen.

Het zonnevliegtuig is niet direct bedoeld om op korte termijn passagiers te gaan vervoeren. De bouwers van het vliegtuig willen met hun creatie vooral mensen aan het denken zetten. De vlucht van de west- naar de oostkust van de VS grijpen ze aan om een stukje bewustwording te creëren en duurzame technologieën te promoten. Niet alleen de vlucht zelf, maar ook de tussenstops zijn daarvoor natuurlijk zeer geschikt.

Bronmateriaal

"Across America" - Solarimpulse.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Solar Impulse | Jean Revillard.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd