Zonnevliegtuig begint aan wereldreis op zonne-energie

solarimpulsea

Het zonnevliegtuig is begonnen aan zijn recordbrekende vlucht om de wereld. Tijdens die lange tocht zal het vliegtuig geen druppel brandstof verbruiken, maar volledig vliegen op zonne-energie.

Vanmorgen vroeg vertrok het zonnevliegtuig vanuit Abu Dhabi. Het vliegtuig Solar Impulse 2 is nu onderweg naar Masqat in Oman. De eerste etappe is zo’n 400 kilometer lang en duurt ongeveer twaalf uur.

Etappes
De reis om de wereld wordt in twaalf etappes afgelegd. Het zonnevliegtuig zal stoppen in onder meer Ahmedabad, Benares (India), Myanmar, de VS en ergens in Zuid-Europa of Noord-Afrika. De reis is zo’n 35.000 kilometer lang en eindigt eind juli of begin augustus. Het zonnevliegtuig heeft dan in totaal 25 dagen in de lucht doorgebracht.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe een zonnevliegtuig eruit ziet? En hoe hard het gaat? Lees er hier alles over!

Tussenstops
Het lijkt misschien wat flauw: een reis om de wereld met zoveel tussenstops. Maar de tussenstops zijn zeker geen overbodige luxe. Er is aan boord van de 3,8 m2 meter grote cockpit maar plaats voor één piloot. Tijdens de tussenstops wordt van piloot gewisseld. Overigens laat zo’n tussenstop soms alsnog heel lang op zich wachten: eenmaal boven een oceaan kan er natuurlijk niet van piloot gewisseld worden. Zo kan het dus zomaar zijn dat een piloot vijf tot zes dagen op rij in het – uitzonderlijk krappe – vliegtuig zit.

Live
Is het zonnevliegtuig klaar voor een wereldreis? Zullen de piloten zich weten te redden in de krappe cockpit? Je hoeft er niets van te missen. Via de website van Solar Impulse kun je de wereldreis live volgen (mede middels beelden vanuit de cockpit).

Een reis om de wereld op zonne-energie: het is een droom die uitkomt voor de mensen die twaalf jaar aan het zonnevliegtuig hebben geknutseld. Ze hopen met hun wereldreis mensen wereldwijd aan het denken te zetten over het belang van duurzame oplossingen en laten zien dat wat onmogelijk lijkt lang niet altijd onmogelijk is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd