Zorgde een zware meteorietinslag voor ontstaan Phobos?

De maan Phobos is waarschijnlijk ontstaan na een krachtige meteorietinslag op Mars. Wetenschappers hebben hiervoor bewijzen gevonden. Tot nu toe gingen de meeste astronomen ervan uit dat Phobos en Deimos, de twee manen van Mars, ooit in de asteroïdengordel zweefden en dat ze op een gegeven moment zijn ‘gevangen’ door de zwaartekracht van Mars.

Eerder vonden astronomen koolstofhoudende chondrieten op het oppervlak van Phobos. Deze chondrieten komen ook voor in neergestorte meteorieten op aarde. Astronomen zagen dit als een belangrijk bewijs dat Phobos en meteorieten ooit zij aan zij leefden in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Uit recente observaties met de spectrometer van de Mars Express blijkt dat er een slechte match is tussen de stenen op Phobos en koolstofhoudende chondrietische meteorieten op aarde. Daarnaast vonden wetenschappers phyllosilicaten op Phobos. Deze mineralen vormen alleen in de buurt van vloeibaar water. De planeet Mars was vroeger een stuk natter dan tegenwoordig, dus mogelijk zijn de mineralen daar ontstaan.

Astronomen denken dat een inslag op Mars zorgde voor het ontstaan van Phobos. Door de inslag kwam materie in de ruimte terecht. Deze materie klonterde samen in een baan om Mars en vormde Phobos. Op een soortgelijke manier is de maan van de aarde ontstaan.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is momenteel bezig met een missie naar Phobos. De Phobos-Grunt missie wordt in 2011 gelanceerd. Een lander gaat deeltjes verzamelen op de maan Phobos. Een capsule brengt deze deeltjes naar de aarde, zodat wetenschappers meer kunnen leren over de compositie van de maan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd