Zorgen maken doet de mensheid goed

Maakt u zich vaak zorgen? Nieuw onderzoek wijst erop dat dat onze soort geholpen heeft om het ver te schoppen.

Als iemand zich veel zorgen maakt, wordt dit vaak als negatief gezien. Maar onderzoekers laten wat anders zien. Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Evolutionary Neuroscience, blijkt dat de eigenschap samen met intelligentie als een positieve karaktereigenschap is geëvolueerd.

Bezorgdheid kan er voor zorgen dat onze soort gevaarlijke situaties vermijdt. Zelfs als de kans op zo’n gevaarlijke situatie eigenlijk heel klein is. Mensen die om deze reden minder risico’s nemen, hebben hogere overlevingskansen. En dus suggereren de onderzoekers dat bezorgdheid, net als intelligentie, de mensheid goeddoet.

WIST U DAT…

…als u zich zorgen maakt, u een depressie op afstand houdt?

De onderzoekers baseren die conclusie op experimenten onder twee groepen mensen. De ene groep bestond uit 26 patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) en de andere uit 18 gezonde vrijwilligers. In de eerste groep werd een hoog IQ in verband gebracht met een grote bezorgdheid en in de tweede groep werd een hoog IQ geassocieerd met een mindere mate van bezorgdheid. De samenhang tussen intelligentie en bezorgdheid was dus in beide groepen zichtbaar.

Eerder onderzoek suggereerde dat extreme bezorgdheid in zowel mensen met een hogere als een lagere intelligentie bestaat. Maar veel minder in mensen met een gematigde intelligentie. Ook werd er gedacht dat mensen met een lagere intelligentie zich meer zorgen maken, omdat zij minder zouden bereiken in het leven.

Bronmateriaal

"The relationship between intelligence and anxiety: an association with subcortical white matter metabolism" - ncbi.nlm.nih.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door photoloni (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd