Zorgen om antibioticaresistentie op Europese Antibioticadag

Steeds meer mensen gebruiken antibiotica, waardoor bacteriën vaker resistent zijn voor antibiotica. In 2050 sterven mogelijk meer mensen door resistentie dan aan kanker.

Om meer bewustwording te creëren is het vandaag Europese Antibioticadag. In ons lichaam wonen bacteriën, die verschillende ziekten kunnen veroorzaken. Toch kunnen deze bacteriën veranderen om zich te handhaven. Antibioticaresistentie betekent dat een bacterie de werking van één of meerdere antibiotica kan tegengaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer jij een antibioticakuur niet afmaakt. Een bacterie wordt dan niet vernietigd, maar leert zich aan te passen en wordt resistent.

Nieuwe antibiotica
Dit kan opgelost worden door nieuwe antibiotica te ontwikkelen, alleen is dat voor veel bedrijven niet aantrekkelijk. Het ontwikkelen van nieuwe antibiotica kost veel geld, terwijl zo min mogelijk mensen de nieuwe antibiotica mogen gebruiken (in verband met resistentie). Hierdoor verwachten farmaceutische bedrijven dat ze de investering niet snel terugverdienen. Toch is er hoop. Vorig jaar ontdekten wetenschappers een nieuw krachtig antibioticum, dat teixobactine wordt genoemd. Dit antibioticum verkeert op dit moment nog in een onderzoeksfase, maar kan wellicht binnen tien jaar ingezet worden.

Infographic over de verspreiding van antibiotica resistentie (via het ECDC).
Infographic over de verspreiding van antibiotica resistentie (via het ECDC).

Onderschat probleem
Antibioticaresistentie is een onderschat probleem. Zo weet één op de zes Europeanen niet dat antibiotica door verkeerd gebruik minder effectief worden. “Als we het probleem niet oplossen, gaan we terug in de tijd toen zelfs de meest simpele medische operaties niet mogelijk waren”, zegt Vytenis Andriukaitis van het ECDC.

Het aantal carbapenem-resistente Klebsiella pneumoniae-bacteriën onder Europeanen is van 2012 tot 2015 toegenomen van 6,2% naar 8,1%. Er is zelfs een multi-resistente variant die als superbacterie vrijwel onbehandelbare infecties geeft. Dit leidde in 2011 tot een uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis met 28 sterfgevallen als gevolg.

Het gaat verder dan de Europese Unie, vindt Dr Zsuzsanna Jakab van de Wereldgezondheidsorganisatie. “We moeten antibioticaresistentie in meer landen monitoren, zodat we weten wat de status is in landen in Centraal-Azië en Oost-Europa. We kunnen pas de juiste maatregelen nemen als we weten waar resistentie is.”

Adviezen
Wil je zelf de strijd aangaan tegen antibioticaresistentie? Dat kan, want het begint met goed gebruik. Antibiotica helpen niet tegen virale infecties, zoals verkoudheid en griep. Gebruik dan ook geen antibiotica. Krijg je antibiotica voorgeschreven? Volg het advies van de dokter, neem de antibiotica op de juiste tijden en maak je kuur af.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd