Zuchten: ons reset-knopje

Wetenschappers hebben de patronen waarin mensen ademen onderzocht en denken te weten waarom we zo nu en dan eens zuchten. Een diepe zucht helpt namelijk om ons adempatroon weer op orde krijgen en ons ademhalingssysteem flexibel te houden.

De 34 proefpersonen kregen een shirt aan dat hun ademhaling, hartslag en de hoeveelheid CO2 in het bloed mat. De meting duurde zo’n twintig minuten en vond plaats terwijl alle proefpersonen rustig zaten.

Reset
“Onze resultaten laten zien dat de dynamiek van de ademhaling voor en na een zucht anders is,” schrijft onderzoeker Elke Vlemincx van de Belgische universiteit van Leuven. “We denken dat de zucht het ademhalingssysteem reset.”

Chaos
Het idee van een reset-knopje is niet zo gek. Het ademhalingssysteem is dynamisch en chaotisch tegelijkertijd. Allerlei interne en externe factoren zijn van invloed op de gezondheid van de longen en de hoeveelheid zuurstof die we nodig hebben. Het ademhalingssysteem heeft dan ook behoefte aan balans, maar ook aan plotselinge verandering zoals bijvoorbeeld een zucht. Deze gooit het hele systeem overhoop, maar zo leert ons lichaam wel in te springen op plotselinge gebeurtenissen.

Een zucht kan ook opluchten; wanneer we gestrest zijn, ademen we minder regelmatig. Door het hele ademhalingssysteem dan te resetten, krijgen we meer rust. Maar zuchten is iets wat we niet al te vaak moeten doen. Kijk maar eens naar mensen die een paniekaanval krijgen; hun ademhalingssysteem ligt soms enkele minuten overhoop. En dat komt – zonder een beetje hulp en training – ook niet meer goed.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd