Zuid-Afrikaanse stroom houdt Europa warm

Zelfs als de Golfstroom het voor gezien houdt, hoeven we hier in West-Europa geen kou te lijden, zo blijkt uit onderzoek.

We hebben dat allemaal te danken aan het Angulhas-lek. De Angulhas-stroom beweegt naar het zuiden, richting het zuidelijke puntje van Afrika. Een groot deel van het water beweegt zich daar vandaan weer richting de Indische Oceaan. Maar een klein beetje water ‘ontsnapt’ en beweegt zich richting de Atlantische Oceaan.

Het Angulhas-lek. Afbeelding: NASA
Weinig?
Onderzoekers waren daar nooit zo van onder de indruk: het zou om zeer kleine hoeveelheden gaan. Maar onderzoek laat iets heel anders zien. Hoeveel water er precies via het lek ontsnapt, is onduidelijk. Maar het gaat om grotere hoeveelheden dan gedacht: de stroom richting de Atlantische Oceaan is soms wel 300 kilometer breed. Eenmaal in de Atlantische Oceaan aangekomen versterkt het water uit het lek onder meer de Warme Golfstroom.

Groter lek
En het lek gaat in de toekomst alleen maar meer lekken, zo beredeneren de onderzoekers. Veranderingen in het klimaat zorgen ervoor dat de winden veranderen en hierdoor gaat er in de toekomst steeds meer water weglekken.

WIST U DAT…

Warm
En dat is goed nieuws. De kans bestaat namelijk dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat de Golfstroom verzwakt of zelfs wegvalt, waardoor Europa te maken krijgt met een kleine ijstijd. Een groter Angulhas-lek kan dat compenseren en Europa alsnog warmhouden, zo blijkt uit het onderzoek.

En daarmee speelt het lek een veel grotere rol dan gedacht. Wetenschappers pleiten er in het blad Nature dan ook voor om het totnogtoe als onbeduidend stroompje geziene Angulhas-lek in de klimaatvoorspellingen mee te nemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd