Zwart gat recent verzwolgen in Melkweg?

Een zwart gat dat 10.000 keer massiever is dan de zon werd nog niet zo heel lang geleden door ons sterrenstelsel verzwolgen.

Dat stellen onderzoekers van de Vanderbilt University. Ze denken met deze theorie allerlei onverklaarbare activiteiten in ons sterrenstelsel te kunnen verklaren.

Onverklaarbaar
Een greep uit die vreemde verschijnselen: de Fermi Bubbels. Deze twee gigantische bubbels stoten gammastraling uit. Niemand weet precies hoe die hier terechtkomen. En dan missen er in het centrum van ons sterrenstelsel ook nog oude sterren. En dat terwijl die in andere delen van ons sterrenstelsel wel overvloedig voorkomen. Nog iets geks: het zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel zou gaswolken uit elkaar moeten trekken en zo moeten voorkomen dat nieuwe sterren ontstaan. In theorie dan: in werkelijkheid worden er nog steeds tienduizenden sterren geboren.

Filmpje…

Bekijk hier een prachtig filmpje van onze Melkweg.

Botsing
Hoe kan dat? De onderzoekers denken het allemaal te kunnen verklaren. Een satellietstelsel kwam de Melkweg binnen. Dit stelsel bracht gas en sterren met zich mee. Het zwarte gat werd vervolgens verzwolgen door het zwarte gat dat zich in het centrum van ons sterrenstelsel bevindt. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zo zou het nieuwe zwarte gat eerst enkele oude sterren uit het centrum van het sterrenstelsel hebben weggeslingerd.

Verklaarbaar
De deeltjes die zich in het satellietstelsel bevonden, werden grotendeels samen met het stelsel verslonden. Het resultaat: het zwarte gat ging gammastraling in de ruimte ‘spugen’. De Fermi Bubbels zouden de restanten hiervan zijn. De deeltjes die niet door het zwarte gat werden opgegeten, zouden de perfecte omstandigheden hebben gecreëerd voor stervorming in ons sterrenstelsel.

Recent
De botsing tussen het satellietstelsel en ons sterrenstelsel zou hebben plaatsgevonden toen het universum nog heel jong was. Maar het zwarte gat werd pas recent opgeslokt: mogelijk zo’n 10 miljoen jaar geleden.

De onderzoekers benadrukken dat het slechts een theorie is. Maar wel eentje die overeen lijkt te komen met de bewijzen die we overal in de Melkweg aantreffen. Nader onderzoek moet aantonen of de theorie ook in de toekomst overeind blijft.

Foto: NASA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd