Zwarte honden-syndroom bestaat niet

Het idee dat zwarte honden in asiels veel langer op een nieuw baasje moeten wachten dan honden met een andere kleur vacht, lijkt een mythe.

Die conclusie trekken wetenschappers nadat ze de gegevens van 16.700 honden in twee dierenasiels in de VS bestudeerden. In hun studie richtten ze zich op honden die tussen de 1 en 13 jaar oud waren. Puppies werden buiten beschouwing gelaten, omdat deze doorgaans sneller een nieuw huis vinden dan oudere honden.

Snel weer buiten
Uit het onderzoek blijkt dat het zwarte honden-syndroom niet bestaat. Zwarte honden hoeven helemaal niet langer op een nieuw baasje te wachten dan honden met andere kleuren. Sterker nog: vaak waren de zwarte honden sneller het asiel uit dan de anderskleurige honden. “In het eerste asiel waren honden gemiddeld zeven dagen beschikbaar voor adoptie, terwijl zwarte honden gemiddeld in 6,5 dag weer uit het asiel waren,” vertelt onderzoeker Christy Hoffman. “In het tweede asiel was de gemiddelde duur van het verblijf 10,5 dagen, terwijl zwarte honden na gemiddeld negen dagen weg waren.”

Zwarte katten

Het zwarte honden-syndroom mag dan een mythe zijn: onderzoek suggereert dat zwarte katten wel degelijk langer in het asiel zitten dan katten met een andere kleur. Ook wordt er op sites van asiels aanzienlijk minder vaak op foto’s van donkere katten geklikt. Mogelijk kan de populariteit van deze donkere katten echter gemakkelijk worden opgekrikt. Datzelfde onderzoek toont namelijk aan dat katten populairder worden als ze met een speeltje of buiten hun kooi worden gefotografeerd.

Marketing
De onderzoekers benadrukken dat hun studie niet aantoont dat het zwarte honden-syndroom nooit bestaan heeft. Het is best mogelijk dat dat in het verleden wel bestond, maar door meer voorlichting en een stukje marketing verdwenen is. Hoffman moedigt asiels – met name wanneer ze zwarte honden extra media-aandacht geven, vanwege het zwarte honden-syndroom – eens goed naar hun cijfers te kijken. “Als een asiel zich inspant om zwarte honden te promoten terwijl zwarte honden net zoveel succes hebben wanneer ze niet gepromoot worden, dan kan het asiel deze energie beter gebruiken om andere dieren in het asiel die werkelijk over het hoofd worden gezien, te promoten.

De onderzoekers wijzen in hun studie verder een aantal factoren aan die wel van invloed zijn op hoelang een hond in het asiel zit. Onder meer de leeftijd en het ras van de hond bleek bijvoorbeeld van grote invloed te zijn op de kans dat een hond snel geadopteerd werd. Zo moesten bijvoorbeeld de Amerikaanse pitbullterriërs en de Amerikaanse staffordshireterriër vrij lang op een nieuw baasje wachten. “Wanneer deze honden geadopteerd werden, waren ze al 2,5 tot 3 keer langer dan gemiddeld in het asiel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd